Премиерът на Квебек Франсоа Лього, който проведе кампания за защита

...
Премиерът на Квебек Франсоа Лього, който проведе кампания за защита
Коментари Харесай

Премиерът на Квебек си спечели втори мандат с обещания за ограничаване на миграцията


Премиерът на Квебек Франсоа Лього, който организира акция за отбрана на френския език, ограничение на имиграцията и понижаване на налозите, завоюва втори мандат през вчерашния ден с впечатляваща победа на изборите в канадската провинция, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Неговата дясноцентристка " Коалиция предстоящ Квебек " е на път да усили болшинството си в Народното събрание на преобладаващо френскоговорящата провинция. 

Управляващата коалиция беше основана през 2011 година и до момента имаше 74 места в 125-местния парламент. Според държавната Канейдиън Бродкастинг Корпорейшън (Си Би Си) в този момент тя ще има най-малко 83 депутата, а от по данни на изборната комисия - даже 88. Канадският министър председател Джъстин Трюдо поздрави партията и нейния водач за успеха.

" Хората ни гласоподаваха доверие за повторно ", счита Ерик Кер - народен представител от Народното събрание на Квебек. По думите му хората са оценили метода, по който  Лього се е справил с пандемията, както и връзките му с канадското държавно управление и вотът на хората е удостоверение за това.

Очакваната победа на Франсоа Лього беше предшествана от спорна предизборна акция, фокусирана към еднаквост, имиграция и растяща инфлация, като не липсваха и гафове. Миналия месец на Лього му се наложи да се извинява за объркващо изявление, в което обвърза новодошлите в Квебек с екстремизма и предизвести, че идването на имигранти, които не приказват френски, ще бъде " самоубийствено ".

Министърът на имиграцията Жан Буле също трябваше да се извинява в Туитър предходната седмица, откакто съобщи, че " 80% от имигрантите не работят, не приказват френски и не почитат полезностите на обществото на Квебек ", напомня Франс прес.

Обещанието на премиера на Квебек да ограничи имиграцията до 50 000 на година го изправи против бизнеса в провинцията, който упорства за повече непознати служащи, заради липса на работна ръка и рестриктивните политики за банкет. Размерът на безработицата в провинцията е 4,5% при междинен 5,4% за страната, осведоми Ройтерс.

65-годишният Франсоа Лього е предприемач, който се е издигнал със лични сили, и съосновател на основания в Монреал авиопревозвач " Еър Трансат ". В интервала 1998-2003 година той беше министър от сепаратистката " Квебекска партия ".

Неговата победа беше предстояща поради обещанията за понижаване на налозите и отбрана на френския език като формален в провинцията. Немалка заслуга има и фрагментираната съпротива, водена от центристката " Либерална партия ", която въпреки всичко държи мощни позиции в най-големия квебекски град Монреал.

Провинция Квебек образува една пета от Брутният вътрешен продукт на Канада и е втората по население. Заради инфлацията в страната, проблемите с разноските за живот бяха една от горещите тематики в предизборната акция. " Коалиция предстоящ Квебек " предложи данъчни понижения и еднократни помощи в размер сред 400 и 600 канадски $ за жителите с приход под 100 000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР