Премиерът на Косово Авдулах Хоти днес е на официално посещение

...
Премиерът на Косово Авдулах Хоти днес е на официално посещение
Коментари Харесай

Премиерът на Косово Авдулах Хоти е на посещение в Тирана

Премиерът на Косово Авдулах Хоти през днешния ден е на публично посещаване в Тирана по покана на албанския си сътрудник Еди Рама. По време на взаимната конференция Рама заяви, че двамата държавни ръководители са се договорили да проведат взаимно междуправителствено съвещание през втората половина на септември, в случай че обстановката с ковид разреши това да се случи.
През ноември в Двореца на конгресите в Тирана се планува провеждането на първия конгрес на локалните управляващи, подсилен финансово от Косово и Албания.
„ Искаме това да стане традиция, където кметовете на общините ще могат дружно със своите екипи да споделят положителни практики, взаимни провокации при решаването на проблеми в общността и показване на взаимни начинания на локалното самоуправление ”, съобщи Рама.
Според него, три думи през днешния ден са от основно значение както за бъдещето на Косово, по този начин и за бъдещите стратегически проекти на Албания.
Това са интернационална правдивост, безспорна институционална непоклатимост и кротичък разговор, който да докара до признание. „ Това ще ни даде опция рано или късно да бъдем горди с сполучливото превъзмогване на сложния интервал ”, съобщи Рама.
Авдулах Хоги сподели, че взаимно с албанското държавно управление ще бъдат осъществени три стратегически плана.
Единият е обвързван с пристанището в Дуръс, където Косово има своя митническа работа. В региона на енергетиката двете страни имат допълващи се енергийни системи, само че би трябвало да се погрижат за решаването на този проблем посредством създаване на водноелектрическа централа на територията на Албания, която да доставя електричество на Косово.
По отношение на разговора Прищина – Белград, подкрепян от Съединени американски щати и Европейски Съюз, Хоти съобщи, че макар мненията за съществуваща конкуренция сред Брюксел и Вашингтон по този въпрос, той самият счита присъединяване им в процеса като взаимно допълващо се.
„ Вече 9 години водим разговор за нормализиране на комерсиалните връзки, за придвижване на жителите, за признаваните на дипломите, за кадастъра и в този момент приказваме за взаимно признание, което е първата точка от един предстоящ контракт сред двете страни ”, счита Хоти.
Той акцентира, че постоянно, когато бъде поканен в Брюксел или Вашингтон, „ ще се отзове и ще съставлява страната Косово ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР