Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че задържането на двама

...
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че задържането на двама
Коментари Харесай

Канада нападна Китай за арестите на канадци

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че задържането на двама канадци в Китай е недопустимо и изрази опасения, че стопанската система на северноамериканската страна може да пострада, откакто двустранните връзки се утежняват, оповестява " Ройтерс ".

Китай задържа двамата канадци, откакто канадските управляващи арестуваха финансовия шеф на китайския телекомуникационен колос Huawei Мън Ванчжоу по искане на Съединени американски щати.

 Още един канадец задържан в Китай
Още един канадец задържан в Китай

Бил е разпитван

Канадският външен министър Кристия Фрийланд би трябвало да повдигне въпроса във Вашингтон през днешния ден на фона на опасения, че мнения на американския президент Доналд Тръмп може да са подкопали американското дело за екстрадиция на шефката на Huawei.

Трюдо, в най-категоричните си мнения по тематиката до момента, посочи, че дейностите на Китай против двамата канадци били реакция на ареста на Мън във Ванкувър на 1 декември.

 В Канада задържаха финансовия шеф на Huawei
В Канада задържаха финансовия шеф на Huawei

Мън Ханчжоу е щерка на създателя...

" Ние сме безусловно ясни в поддръжката за нашите жители, които бяха арестувани, пробвайки се да разберем за какво, пробвайки се да работим с Китай, с цел да демонстрираме, че това не е задоволително ", акцентира Трюдо в изявление за канадска телевизия.

Китай отхвърля настояването на Трюдо, че държавното управление не може да се намесва в правосъдната система. Мън Ванчжоу беше освободена под парична гаранция по-рано тази седмица, само че би трябвало да остане в Канада.

На фона на възходящото напрежение, министърът на туризма на Канада Мелани Джоли разгласи, че е отсрочила проектите си да посети Китай през идната седмица за публично събитие.

 Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, в случай че има полза за Съединени американски щати
Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, в случай че има полза за Съединени американски щати

Ако това щяло да помогне за сключването на комерсиална договорка с Китай

" Това е една от обстановките, в които попадате, когато двете най-големи стопански системи в света, Китай и Съединени американски щати, стартират съзнателно да се борят между тях ", означи Трюдо, допълвайки: " Ескалиращата комерсиална война сред тях ще има всевъзможни непредвидени последствия за Канада, евентуално за цялата международна стопанска система . Много се тормозим за това. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР