Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова депутатите да подкрепят правителството.

...
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова депутатите да подкрепят правителството.
Коментари Харесай

Споразумението с Македония е изгодно за Гърция, обяви Ципрас пред парламента

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас прикани депутатите да поддържат държавното управление . Той насочи апела при започване на дебатите в Народното събрание преди поискания от Ципрас избор на доверие, написа " Катимерини ".

Ципрас означи, че през последните месеци държавното управление е прокарало значимо законодателство и е приключило изменението на конституцията.

 Ципрас желае избор на доверие, Каменос няма да го поддържа
Ципрас желае избор на доверие, Каменос няма да го поддържа

Каменос заплашва ПГ на " Независими гърци " с оставки, в случай че поддържат Ципрас

Защитавайки съглашението за името сред Атина и Скопие, Ципрас означи, че той и някогашният външен министър Никос Кодзиас са се възползвали от " историческата опция " за разрешаване на казуса.

" Моята съвест и моето патриотично обвързване изискваха от мен да употребявам тази историческа опция за разрешаване на македонския въпрос, като знаех, че ще има политическа цена ", отбрани той решението си.

Ципрас повтори, че " разводът " с някогашния боен министър Панос Каменос е пристигнал поради различия за Преспанското съглашение. Той счита, че Каменос е сбъркал с решението си.

 Снимка 400447
Източник:

Премиерът атакува и опозиционната партия " Нова народна власт ", че се пробва да притиска депутати, които декларират, че ще поддържат Преспанското съглашение. Според популяризирана информация депутати са получили закани по телефона.

 Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония
Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Скопие ратифицира основен контракт за Европейски Съюз и НАТО

В понеделник вечерта полицията арестува 62-годишен мъж, който е признал, че е отправил закани към депутати, откакто видял известие в обществените мрежи на представител на " Нова народна власт ", в което приканва жителите да окажат напън върху депутатите, които поддържат Преспанското съглашение.

Ципрас сподели още, представен от ТАСС, че съглашението със Скопие е преференциално за Гърция. По думите му договорката е вярна и патриотична стъпка , която е в интерес на страните. Той счита, че съглашението усилва водещата роля на Гърция на Балканите и в източната част на Средиземно море в миг на напрежение с Турция.

Според гръцката съпротива съглашението е във щета на Гърция.

Правителството се нуждае от поддръжката на 151 депутати в 300-местния парламент, с цел да оцелее. Ако не получи, Ципрас ще разгласи предварителни избори. В момента Ципрас разполага със 145 депутати , само че може да си обезпечи нужните 6 депутати, откакто законодатели от " Независими гърци " отхвърлиха да се подчинят на Каменос.

Гласуването ще се организира в сряда вечерта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР