Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, удостоен с Нобеловата награда

...
Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, удостоен с Нобеловата награда
Коментари Харесай

Премиерът на Етиопия получи Нобела за мир: Войната е въплъщение на ада

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, почетен с Нобеловата премия за мир за 2019 година, разгласи, че " мирът е дело на сърцето ". Той направи коментара откакто получи премията, осведоми ДПА.

" Войната е олицетворение на пъкъла за всички забъркани . Знам, тъй като бях там ", сподели той на церемонията в Осло.
 Етиопският министър председател Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 година Обновена
Етиопският министър председател Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 година

99 Нобелови награди за мир са връчени сред 1901 и 2018 година

Той получи премията за старания си за реализиране на мир и интернационално съдействие, за решителната си самодейност за разрешаване на граничния спор със прилежаща Еритрея.

Абий Ахмед Али сподели, че е приел премията от " името на етиопците и еритрейците , изключително тези, които се пожертваха в идеята за мир ". Той също похвали президента на Еритрея Исаяс Афеверки и го назова " приятел за мир ".

Али напомни по какъв начин преди 20 година се е бил във война с Еритрея , при която починаха 100 000 души, довела до разтрошаване на фамилии и общности, всеобщо разселване и стопански срив.

Общо 223 души и 78 организации бяха номинирани за влиятелната премия през тази година.

Наградата е в размер на 9 милиона крони (945 000 долара).

100 Нобелови награди за мир са връчени сред 1901 и 2019 година . 24 организации са спечелили премията. Два пъти премията е връчвана на трима души. 17 дами са печелили премията. 62 години е междинната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал премията, а трима са били в пандиза по време на оповестяването на премията в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм (само за мир е в Осло), когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР