Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването

...
Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването
Коментари Харесай

Ражда ли се нова държава в Африка?

Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи основаването на „ федерация “ сред неговата страна и Мали в миг, когато и двете страни са изправени пред джихадистки офанзиви и ръководени от военни хунти, които желаеха френските бойци да изоставен техните територии, съобщи Франс прес.

„ Можем да формираме гъвкава федерация, която да стане по-силна и да зачита стремежите и на едните и на другите “, сподели Де Тамбела, представен по време на визитата си в Мали във вторник и през вчерашния ден от локални медии.

„ Нашите прародители се пробваха да се обединят, като Федерацията на Мали, която за жалост не просъществува дълго.

Но те ни демонстрираха пътя “, добави той, имайки поради ефимерен опит за федерация сред Мали, Сенегал, Буркина Фасо и Бенин (1959-1960 г.) по времето на провъзгласяването на независимостта на тези някогашни френски колонии.

Според премиера на Буркина Фасо

„ това е план, който би трябвало да се опитаме да начертаем през преходния интервал, тъй като в случай че политиците се върнат на власт, това ще бъде мъчно “.

„ Мали е огромен производител на памук, наедрял рогат добитък и злато. Буркина Фасо също е производител на памук, наедрял рогат добитък и злато. Заедно производството на памук, злато и добитък в Мали и Буркина Фасо се трансформира в действие “, акцентира той.



„ Една от аргументите за визитата ми в Мали е, че както констатирахме, отдавна прекарваме времето си, като гледаме другаде, до момента в който постоянно решенията са тъкмо пред нас “, сподели Де Тамбела и добави, че

„ същинската гражданска война “, осъществена от Мали след завземането на властта от полковник Асими Гоита през 2020 година, е „ въодушевила “ новите водачи на Буркина Фасо.

Буркина Фасо, където бяха осъществени два военни преврата през 2022 година, е обхваната от 2015 година насам от спиралата на джихадистко принуждение, което се появи в Мали няколко години по-рано и което се популяризира отвън нейните граници.

Военната хунта, пристигнала на власт след последния държавен прелом от 30 септември 2022 година и водена от капитан Ибрахим Траоре, наскоро изиска от страната да си тръгнат 400-те френски бойци от специфичните сили, участващи в интервенция „ Сабя “ и основани в Уагадугу. Този сюжет, припомня за събитията в прилежащо Мали, където военната хунта, пристигнала на власт след  два преврата през 2020 година и 2021 година, изгони от страната френските бойци, участващи в силите „ Бархан “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР