Премиерът Кирил Петков свика във вторник Съвета по сигурността заради

...
Премиерът Кирил Петков свика във вторник Съвета по сигурността заради
Коментари Харесай

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради Украйна, а ГЕРБ иска извънредно заседание на НС

Премиерът Кирил Петков свика във вторник Съвета по сигурността поради напрежението към Русия, а от ГЕРБ желаеха изключително държавно съвещание и подлагаха на критика държавното управление за неналичието на позиция.

Очаква се на следващия ден в Министерски съвет да обсъдят на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса, само че към този момент от държавното управление няма обществена информация дали България се приготвя да одобри спомагателни сили с изключение на изтребителите на Испания и Нидерландия, които ще се включат в опазването на въздушното пространство.

По-рано в понеделник излезе

В Съвета по сигурността към Министерски съвет вземат участие министрите на защитата и на външните работи, шефовете на служби и други.

Борисов: Докога ще се осведомяваме от непознатата преса?

" Само доскоро на уеб страницата на НАТО излезе информацията, че съдружниците от НАТО слагат силите си в бойна подготвеност и изпращат спомагателни подкрепления в Източна Европа поради агресивното държание на Русия. Ние продължаваме да се осведомяваме от задграничната преса”, добави Борисов.

Според него е нужна по-активна позиция на ръководещите.

" Дрънкат оръжия до нашата граница. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море се завършва с туризма. Кой върви на отмора когато над него прелитат изтребители F-35? Затова настояваме всичките тези отговори, ясни позиции – ние сме член на НАТО и бойната подготвеност на НАТО значи бойна подготвеност и за нас “, добави водачът на ГЕРБ.

Миналата седмица министър председателят Кирил Петков се яви по тематиката в Народното събрание и отхвърли ултиматума на Русия НАТО да изтегли силите си от страните, включили се към НАТО след 1997 година.

Борисов попита дали българската войска е в бойна подготвеност, каквато е оповестила НАТО, и посочи, че от партията му имат въпроси към премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и военния Стефан Янев.

" До този миг сме чули 3 изказвания - на министър-председателят Петков, на външния министър, остро изявление, и на военния -уклончиво. А мненията на обединението са, че това са персонални мнения”, сподели Борисов.

Освен това Борисов сложи въпросът дали е желано и давано позволение за разполагане на непозната бойна техника у нас.

" На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно сходно разполагане “, напомни Борисов.

Тогава обаче министър председателят Кирил Петков дефинира позицията на Янев като персонално мнение.



Борисов добави, че през днешния ден се организира съвет на външните министри на Европейски Съюз, отдаден на проблема Русия-Украйна, а страната ни е показана от зам.-министър.

" Какво по-важно когато НАТО е в бойна подготвеност и се трансферират войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата угриженост от сходни военни дейности на 300-400 км от България?”, попита Борисов.

От Министерство на външните работи обаче предходната седмица оповестиха, че външният министър Теодора Генчовса предходната седмица заяви, че е инфектирана с ковид.

Миналата седмица от ГЕРБ желаеха президентът да свика съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), само че към този момент няма изгледи това да стане.

" Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика съвещателен съвет. 15 минути по-късно изрази мнение. Ние към този миг не знаем – може ли да осъмнем в положение на война и какво се случва – въвлечени ли сме, или не”, разяснява Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР