Премиерът Кирил Петков определи като ползотворно и довело до конкретни

...
Премиерът Кирил Петков определи като ползотворно и довело до конкретни
Коментари Харесай

Твърденията за санкции от САЩ бяха фалшиви новини, увери Петков

Премиерът Кирил Петков дефинира като ползотворно и довело до съответни резултати визитата си в Северна Македония. Като достижение той изтъкна декларирането от страна на Северна Македония, че няма териториални искания, както и сделката за самолетна линия София-Скопие-София. " Първо желая да кажа, че няма никакви опасности от никакви наказания от страна на Съединени американски щати. Това бяха подправени вести и подправени тълкования. На Балканите исторически ние постоянно сме мислели, че някоя велика мощ ни е проблем или чакаме помощ от някоя велика мощ. Е, стига толкоз. Оттук нататък зависи от нас, никой различен не може да ни свърши работата, с изключение на ние самите ", разяснява Петков.

След срещата с президента Стево Пендаровски се чака до 60 дни Скопие да изпрати собствен дипломат у нас, какъвто няма от доста време, а той да бъде " самодеен човек ".

" Който има рецензии за нашия метод, дано да покаже по-добър резултат ", обърна се към критиците на визитата си Петков. 

" Трябва да махнем езика на омразата от македонските учебници, не би трябвало да има единствено обещания, а да забележим вкарване на общите триумфи на историческата комисия в действителните учебници ", уточни още министър председателят. " Историците трябва да се срещат веднъж на месец, няма по какъв начин да създадем напредък, в случай че нямаме свършена работа. Който има срещу сходни срещи, персонално аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, в случай че има сходни случаи “, акцентира министър-председателят. Така и едно от първите общи дейности в комисията ще е точно да бъдат показани въпросите, по които е реализиран консенсус.

Негативните исторически обстоятелства не би трябвало да се пренебрегват, само че би трябвало да се прави ясна разлика да вземем за пример сред фашисткия режим и българската народност, а не да се обвързват двете в учебниците, безапелационен е министър-председателят. 

Обсъждана е и друга основна тематика – правата на македонските българи: " Правата на индивида в Северна Македония и неналичието на всякаква дискриминация са главен приоритет в нашите работни срещи. Това ще е основополагащ метод да сме сигурни, че няма македонци с българско съзнание, които да се усещат застрашени от дискриминация ", увери Петков. И добави, че македонският му сътрудник персонално се е заел да реагира при вандалски акции против офиса на Българска телеграфна агенция в Скопие.

Освен историците, в съответен календар са заложени и идните срещи на специалисти от двете страни в още 4 работни групи, като всяка седмица по една от тях ще организира съвещание. Вече има съответни хрумвания по линия на Коридор №8, в това число за жп връзка София – Скопие.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР