Премиерът Кирил Петков направи видеообръщение минути преди кабинетът му да

...
Премиерът Кирил Петков направи видеообръщение минути преди кабинетът му да
Коментари Харесай

Кирил Петков остро на финала: Не оставям апокалипсис в страната, не вярвайте на нови месии

Премиерът Кирил Петков направи видеообръщение минути преди кабинетът му да съобщи властта на служебното държавно управление.

Ето и цялостния текст на изказването:

" Днес нашето съдружно държавно управление предава ръководството на страната на длъжностен кабинет.

Първото, което желая да Ви кажа в този миг е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и елементарни брокери се възползват от политическата неустойчивост, с цел да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой трансформира България в ограбена, смазана от корупция страна, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите упованията си. Да изоставите устрема си към по-добър живот.

Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, желаят да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, желаят да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да понижат цените на бензина, на газа, и спрат международната инфлация, желаят да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последствия, а действително желаят да се върнат и да продължат да Ви крадат.

Разбира се, има ги и тези нови месии, които дават обещание възобновление на база на ненавист. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета.

Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на кг, а действително по дейностите ще ги познаете, когато гласоподаваха против държавното управление дружно с Движение за права и свободи и ГЕРБ и неодобряваха антикорупционното законодателство.

За троянския кон в държавното управление Слави Трифонов не желая дори да приказвам, тъй като имам вяра, че той е към този момент част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри желаеха следващите милиарди без надзор.

Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За късите 7 месеца видяхме по какъв начин 2 милиарда могат да отидат за стопански ограничения за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина.

Видяхме по какъв начин бизнесът може да работи умерено, когато институциите не се употребяват за бухалка, а са там с цел да оказват помощ на бизнеса. Нека всеки предприемач се сети по какъв начин единствено преди една година се опасяваше за триумфа си. Дали Национална агенция за приходите, или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички би трябвало да кажем - в никакъв случай отново няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите начинания, нашите фантазии.

Въпреки международната рецесия, с която съответства нашето седеммесечно ръководство, оставяме на служебния кабинет доста постоянна основа. Тя се гради на енергийните ограничения, които въведохме, с цел да имате успокоение и предвидимост в идващите месеци.

Кирил Петков даде и самобитен доклад за свършеното от него и кабинета му на " Дондуков " 1 за осем месеца:

• Отпуснахме помощи за отопление през зимата.

• Погрижихме се да не усетите растежа на цените на тока в Европа. Удължихме обезщетенията и за бизнеса.

• За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предходното ръководство. Част от заробването с тежка взаимозависимост от съветския газ е наливането на 3 милиарда лв. в „ Балкански поток “ – тръбата, построена с цената на десетки нарушавания, от която не получаваме и една молекула газ.

• Дадохме опция на служебното държавно управление да подсигури по-евтин полутечен газ до пролетта. С стартирането на газовата връзка с Гърция, която построихме единствено за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите значително понижаване на цените.

• Наложи се да удължим мярката за понижаване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да смъкна цените по пазарен път - регулаторът Комисия за защита на конкуренцията – отхвърля да проверява за картелни съглашения.

Докато служебният кабинет приготвя организацията на почтени избори, няма да се постанова да гаси пожари в обществената система.

• Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с невиждано нарастване на пенсиите.

• Осигурихме данъчни облекчения и помощи за фамилиите, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици учебни заведения и детски градини най-сетне ще бъдат ремонтирани.

• Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме доста повече проучвания.

• Увеличихме заплатите на учителите.

• Отпуснахме спомагателни помощи за уязвимите групи.

Оставяме на служебното държавно управление остатък в бюджета от 1,5 милиарда лева

Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и ограничения.

И като приказваме за корупция, разгадавам на новите министри да не не помнят, че нашето държавно управление беше свалено толкоз бързо, тъй като ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния надзор, от железопътния превоз.

Десет години тези пари обогатяваха двайсетина определени, вместо да отидат за детски лечебни заведения, поддръжка за фамилиите, за Вас. Тази борба би трябвало да продължи.

Но с цел да я спечелим, прокуратурата би трябвало да отвори очи за забележимите, тежки злоупотреби, нарушавания и закононарушения, осъществявани години наред от доближените на предходната власт. Никой от Вас не заслужава изборна правдивост и правораздаване, в случай че инцидентно се изпречи на пътя им. Затова е значимо, че макар съпротивата на опозицията в Народното събрание закрихме бухалката, наречена профилирано правораздаване. Важно е, че към този момент имаме механизъм за следствие на недосегаемия основен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи без значение в България. Това би трябвало да е единствено началото.

През тези седем месеца ръководство постоянно се спъвахме в личните си неточности на растежа. Научихме си уроците за доста малко време.

Правителството ни падна в Народното събрание благодарение на група подвластни депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме правилата си в името на идеята България.

Знаем, че имаме още доста работа – и сме решени да я довършим! ", декларира още Петков.


ТЕМА преди 28 минути 468 преди 31 минути 656 преди 44 минути 595
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР