Премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният

...
Премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният
Коментари Харесай

Клъстерите от антиCOVID плана намаляват с един, два от тях след дни влизат в Етап 3

Премиерът Кирил Петков, министърът на опазването на здравето Асена Сербезова и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев дават повече информация за развиването на пандемията, стягането на ограниченията и положението на здравната система. Пресконференцията се организира в Министерския съвет.

" Започваме да управляваме Коронавирус рецесията въз основата на модели. Добрата вест е, че макар заболеваемостта, новата вълна към момента не е довела до висока претовареност на интензивните кревати в болничното заведение ", сподели министър председателят Петков, представен от Нова телевизия.
Той добави, че в началото заложените в националния антиCOVID проект шест клъстера, на които беше разграничена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има огромно лечебно заведение, което да обслужва пациентите с ковид.

Към момента най-сериозна е обстановката в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места равнището на заболеваемост е много високо.

" Прогнозата е, че след 5 дни тези клъстери ще влязат в третия стадий от проекта. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се постановат спомагателни ограничения ", разясни Петков.

Здравният министър проф. Асена Сербезова акцентира, че концепцията на този вид ръководство на рецесията е да има предвидимост на ограниченията.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че с е чака усиленото разпространяване на Омикрон да продължи още 2-3 седмици, след което ще намалее.

" В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това към този момент не следим доста тежки случаи при децата. Но въпреки всичко сме при започване на вълната ", сподели още основният държавен здравен контрольор.

Той акцентира, че от време на време, затъвайки в цифрите, забравяме " огромното ". " А огромното е, че 95% от умиращите са неимунизирани ", заключи доцент Кунчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР