Премиерът Бойко Борисов утре ще участва във възпоменателната церемония в

...
Премиерът Бойко Борисов утре ще участва във възпоменателната церемония в
Коментари Харесай

Бойко Борисов ще участва във възпоменателна церемония в Скопие

Премиерът Бойко Борисов на следващия ден ще взе участие във възпоменателната гала в Скопие във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, дружно с македонския си сътрудник Зоран Заев, ще сервира венец на паметника на починалите евреи.

Официалната гала ще стартира на следващия ден в 11:00 часа българско време в Двора на постройката на тогавашния тутовски комбинат, където е и паметната плоча в памет на депортираните евреи. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в тази гала на територията на Република Македония. Заедно с него от страната ни идват доста представители на българската еврейска общественост.

През месец март 1943 доста много огромна част от евреите, които са живеели на територията на днешна Република Македония, са били доведени в тутовския комбинат, след което са изпратени в концлагера " Треблинка " в окупираната от германците Полша, където са унищожени. По това време България съумява да избави всички свои 48 000 евреи, само че за жалост не съумява да спре депортирането на 11 323 души от земите на днешна Гърция и Македония, управлявани по това време от Третото българско царство. Преди немското нахлуване над Югославия през април 1941 година броят на евреите във варварска Македония е бил 7 762.

Утре следва поредна двустранна среща на министър председателите Зоран Заев и Бойко Борисов, на която ще обсъдят както двустранните връзки сред двете страни, по този начин и общите планове на страните от района - транспортната, цифрова и енергийна съгласуваност.
 НФСБ упорства Борисов да не се извинява в Скопие за депортирането на евреите НФСБ упорства Борисов да не се извинява в Скопие за депортирането на евреите
Партията на Валери Симеонов се разгласи изрично срещу това при визитата си в Скопие министър председателят Бойко Борисов да се извинява за депортирането на ев...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР