Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата

...
Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата
Коментари Харесай

Борисов на посещение в Турция, Израел и Палестина


Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни визити в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни. На 12 юни ще направи и малко посещаване в Измир, където ще се срещне с премиера на Турция Бинали Йълдъръм, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Борисов и Йълдъръм ще проведат диалози в офиса на кабинета в Измир. Те ще обсъдят съдействието в областта на стопанската система, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други районни тематики. Датата на визитата на Борисов в Турция съответствува с церемонията по въвеждането в употреба на Трансанадолския газопровод /TANAP/, по който азербайджанският газ през Турция ще бъде доставян в Европа. Проектът получи названието „ Енергийният път на коприната “, той ще способства изключително доста за енергийната сигурност на Турция. Церемонията по формалния пуск на сектора от 1 340 км на газопровода ще се състои на компресорно-измервателната станция в провинция Ескишехир в Северо-западна Турция. Планирано е той да доставя 6 млрд.куб.метра газ в Турция, а в Европа – 10 млрд.куб.метра. Турският сектор стартира от Ардахан и минава през Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Байбурт, Гюмюшхане, Гиресун, Сивас, Йозгат, Кършехир, Къръккале, Анкара, Ескишехир, Биледжик, Кютахия, Бурса, Балъкесир, Чаканаккале, Текирдаг и стига до региона Ипсала на Одрин, граничен на България и Гърция вилает. Общата дължина на газопровода е 1 850 км, пропускателният му потенциал е 16 млрд.куб.метра, а общата стойност на плана е в размер на 8 млрд.долара. На 24 декември 2011 година Азербайджан и Турция подписаха меморандум за взаимно съдействие и съгласие, на 26 юни 2012 година – съглашение за правно съдействие, на 10 септември 2014 година Народното събрание в Турция утвърди два основни документа за плана TANAP. На 17 март 2015 година в Карс се състоя гала по полагането на основите, а на 23 януари т.г. – тестови доставки на газ. Очаква се, че в церемонията на 12 юни ще вземат участие президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Грузия Георгий Маргелашвили и министрите на енергетиката на страните-участнички в плана. Вчера на конференция в Москва стана известно, че дейностите по построяването на Турски поток ще бъдат ускорени. Седмица по-рано „ Газпром “ и турската компания „ Боташ “ подписаха протокол за сухопътния сектор от директната тръба на този газопровод за доставките за Европейски Съюз. Все още се взема решение въпросът от кое място ще мине маршрутът на директната връзка – през Гърция или през България, уточни представителката на компанията „ Турски поток “ Аслъ Есен. Когато Бойко Борисов бе на посещаване в Москва на 30 май, Владимир Путин съобщи поддръжка входната точка да бъде точно България. За това Путин и Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен диалог ден преди визитата на българския министър председател.

В Ерусалим министър председателят Борисов ще организира срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с водача на опозицията Исаак Херцог.

На тях ще бъде изработен обзор на двустранните връзки в областите от съвместен интерес, в това число в областта на сигурността и битката с тероризма, и ще бъдат обменени отзиви по интернационалните и районни тематики.

В годината, в която означаваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят ще взе участие в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и ще беседва с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Бойко Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и народен координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъдат признати от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.

Те ще имат среща и с българската общественост в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, ще беседва с премиера на Палестина Рами Хамдала за опциите за разширение на двустранното съдействие и за Близкоизточния кротичък развой.

При визитата си в Израел министър председателят ще бъде придружаван и от представители на Българската православна черква и на еврейската общественост в България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР