Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или
Коментари Харесай

Борисов: Отстранете чиновниците от разследването на задържаните журналисти

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят краткотрайно или в отпуск всички държавни чиновници и специалисти, които са упоменати в журналистическо следствие на уеб страницата " Биволъ " за нередности при усвояването на евросредства, до момента в който текат инспекциите по случая. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

На 14 септември вицепремиерът Томислав Дончев изпрати във връзка същата обява сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров, Министерство на вътрешните работи и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз ".

Тогава от прокуратурата оповестиха, че са разпореди на ДАНС да извърши инспекция във връзка материала, озаглавен " ДжиПи Гейт ": Гранд корупция с еврофондове и публични поръчки през консултантски компании ", като сплотяват сигнала на Дончев с подобен, подаден и от публицистите.

Предмет на инспекция ще са всички процедури по публични поръчки и асимилиране на средства от фондове на Европейски Съюз, разказани в обявата, както и присъединяване в тях на посочените физически лица и търговци. В материала на " Биволъ " са приложени документи, за които се твърди, че са така наречен редом счетоводство на свързани консултантски компании. Данните са за интервала ноември 2013-януари 2015 година

От забърканата компания " Джи Пи Груп " отхвърлиха да са направили нещо нелегално и се заканиха да си търсят правата в съда. Това е една от огромните компании в строителния отрасъл, която печели огромни публични поръчки.

Именно поради тази публикация бяха арестувани журналистът от " Биволъ " Димитър Стоянов и негов румънски сътрудник. След като подали на ГДБОП информация, че от въпросната компания унищожават документи, свързани с еврофондове - горейки ги край Перник, те самите отишли на мястото. Там обаче били закопчани от локални служители на реда, изпратени на конфиденциален пост. От Министерство на вътрешните работи обявиха, че публицистите не са били задържани, а единствено отведени в районното, с цел да бъде открита самоличността им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР