Премиерът Бойко Борисов посети Скопие за възпоменателната церемония по повод

Премиерът Бойко Борисов посети Скопие за възпоменателната церемония по повод ...

Визитата на Борисов в Македония - историческа!.


Премиерът Бойко Борисов посети Скопие за възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането на македонските евреи.Още по тематаЗападните Балкани – във фокуса на Европа и след нас13 мар 2018 11:4519Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...12 мар 2018 15:45234

"Визитата наистина беше историческа. Никой български държавник не е правил това. Много преди това събитие имаше общо честване на празниците. Само доброто познаване на историята ще ни помогне в днешни дни никога да не напуснем рамките на разумното, човешкото и нормалното", изтъкна зам.-министърът на външните работи Георги Георгиев.

Темата в "Денят ON AIR" прерасна към ролята ни на Балканите. Според госта все по-често евроинтеграцията на Западните Балкани от само на думи се превръща в дела.

"За съжаление по-често се налага външни фактори да ни припомнят колко добре върви европредседателството ни. Меркел ни даде за пример и подчерта ролята ни на стабилизатор на Балканите", подчерта Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Държавникът продължи с това, че новата ни геополитическа роля не остава незабелязана дори от по-далечните държави като САЩ.

"САЩ са основен ключов стратегически партньор на България. Имаме приятелски взаимоотношения с тях, но винаги сме се придържали към политиката на ЕС. В бъдеще САЩ и ЕС ще градят взаимоотношения базирани на общите икономически интереси", посочи зам.-министърът.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg