Премиерът Бойко Борисов поиска от Българската народна банка и Министерството

...
Премиерът Бойко Борисов поиска от Българската народна банка и Министерството
Коментари Харесай

Борисов поиска от БНБ и МФ нови поправки

Премиерът Бойко Борисов изиска от Българската национална банка и Министерството на финансите да приготвят нови законодателни ремонти, свързани с предстоящото присъединение на България към Валутно-обменния механизъм (ERM-2), а по-късно и в Еврозоната. Министър ръководителят упорства курсът евро/лев, който бъде контрактуван сред останалите страни в Еврозоната, Дания и ЕЦБ, да бъде одобряван единствено с ратификация на Народното събрание.

Преди съвещанието на Министерския съвет през днешния ден Борисов предложи да има среща на финансовия министър с шефа на Българска народна банка и ръководителя на бюджетната комисия. На нея да се обсъдят законодателни промени, с цел да се подсигурява курса на лв. към еврото. „ Тези промени би трябвало да се съгласуват с Европейската централна банка “, сподели Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Чух доста спекулации по настояването България да е в „ чакалнята “ на Еврозната. Това е най-важната цел, която да отбрани финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от страните, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз желаят да знаят какво е ситуацията на българските банки “, добави той.

Припомняме, че на 23 януари ръководителят на бюджетната комисия внесе промени в Закона за Българска народна банка, които по думите на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев са били желани от Европейската централна банка. С тях на процедура страната ни се съгласява, че останалите страни във валутния съюз, дружно с Дания и ЕЦБ, с скрито гласоподаване и след договаряния ще дефинират курса евро/лев, с който ще се присъединим към ERM-2.

Това е общоприетоо условие, само че методът, по който ръководещите вкараха поправката, разсъни доста терзания у обществото. Вместо да се предложи за публично разискване и да се трансформира непосредствено Закона за Българска народна банка, Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ вкараха текста тихомълком, сред първо и второ четене, през преходните и заключителни разпореждания на напълно различен закон.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че няма потребност от полемика и поради това поправката е вкараната по този метод. „ И два месеца да беше стоял този текст на уеб страницата на някоя институция, то по него отново щеше да има спекулации “, сподели Горанов по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от „ Капитал “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 A 3360 RABIA (преди 11 секунди) Рейтинг: 25 | Одобрение: 0 Комунистите ядат лайната на нас, герберите, над 12г!!!!! Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрира
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР