Премиерът Бойко Борисов освободи задържания при спецакция миналата седмица зам.-министър

...
Премиерът Бойко Борисов освободи задържания при спецакция миналата седмица зам.-министър
Коментари Харесай

Премиерът уволни арестувания Красимир Живков

Премиерът Бойко Борисов освободи арестувания при спецакция предходната седмица зам.-министър на околната среда Красимир Живков. На поста е назначена Славея Стоянова, която до момента е работила в същото ведомство, оповестяват от държавната осведомителна работа.

Славея Стоянова е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. От 2015 година досега Стоянова заема длъжността шеф на дирекция „ Управление на отпадъците и запазване на почвите “ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била основен специалист в същата дирекция.

Живков беше отведен за разпит, а по-късно и задържан дружно с още няколко души измежду които и предприемачите братя Бобокови поради аферата с боклука от Италия. За единия от братята Бобокови ще бъде желана мярка „ Задържане под стража “, а за другия ще бъде избрана парична гаранция в размер на 1 милиона лв.. Заместник-министър Красимир Живков също е с повдигнати обвинявания, като един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка посочи, че той е подпомагал незаконната активност на братя Бобокови, обвързвана с вноса и износа на боклуци от чужбина. 

В хода на следствието са събрани голям брой доказателства, от които се открива, че зам.-министърът е съдействал за издаването на известия за импорт от боклуци от Италия. Същите сочат, че той косвено е оказвал напън за съгласуването на известията, макар че те не отговаряли на условията. Служителите, които отказвали да спомагат били принуждавани да изоставен министерството.  

Всяко сдружение, което генерира рисков боклук е длъжно в границите на 1 година да го изнесе отвън България или да го съобщи за преправка. За да изнесе рисковия боклук, сдружението би трябвало да получи нотификация от Министерство на околната среда и водите. Според събраните доказателства, Живков е отказвал издаването на такива известия и по този метод е принуждавал производителите да предават рисковия боклук на следени от него сдружения. От тази скица се е възползвало комерсиално сдружение, което има рециклираща фабрика в Монтана за преправка на батерии. Първоначално този боклук е изнасян в Германия без да се заплашва околната среда. За тази услуга се плащала висока цена. С цел да се спестят пари, сдружението почнало да оплзотворява отпадъците си, изпращайки ги на следени от него сдружения. Така се е генерирала голяма облага и се избягвало заплащането на налози в огромни размери. 

Пред Спецсъза Живков съобщи, че е работил " за запазване на околната среда и здравето на хората ". Той уточни, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, който, по думите му, е виждал един път преди 4-5 години на посещаване с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР