Премиерът Бойко Борисов, о.р. генерал-лейтенант от МВР, очевидно принадлежи към

...
Премиерът Бойко Борисов, о.р. генерал-лейтенант от МВР, очевидно принадлежи към
Коментари Харесай

На гол корем - ескадрила изтребители!

Премиерът Бойко Борисов, о.р. генерал-лейтенант от Министерство на вътрешните работи, явно принадлежи към тези генерали, за които Уинстън Чърчил в миналото е декларирал, че те постоянно се готвят за предходната война. Не дай си, Боже, в случай че стане война, не желая водачите ни да са пушечно месо, съобщи тази седмица о.р. ген.лейт.Борисов във връзка на процедурата, открита от Министерство на защитата за закупуване на нови бойни самолети.

Ако тази процедура е част от подготовката на българската войска за бъдещата война, Чърчил е прав - нея сме я изгубили още преди да е почнала. И казусът не е в това, дали имаме бойни самолети, или нямаме. Въпросът е против кого бихме ги употребявали. С тогавашния зложелател Турция сме в един алианс, да не приказваме че от 1912 година, когато за пръв път в историята на Европа български аероплан "Блерио XI " прави въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин, обстановката е радикално изменена. В изгода на Турция, несъмнено. Дори и редниците в нашата войска знаят, че комшиите разполагат с към 44 ескадрили, с повече от 14 реактивни авиобази и прочие.

Сърбия и Македония - нашите съседи на запад, също не са цел в бъдещи бойни дейности. Те са основни цели, само че в границите на самодейността "Западни Балкани ", която стана приоритет на българското председателство. И ще си останат обект на този приоритет във външната ни политика - просто тъй като няма друга визия за ролята на България на Балканите и в Европа изобщо. Дори апелът "България на три морета ", разпалвал преди десетилетия кръвта ни, към този момент е повече диагноза, в сравнение с сантимент. И нормално тези, които го насочат в този момент, би трябвало да са на три и повече ракии, та им се привиждат три морета.

Забравих за Гърция, само че там обстановката е друга - постепенно и последователно българщината напредва на юг и завладява Халкидики - и не се знае до каква степен ще спре. За това не са нужни бойни самолети, задоволително е българският инвеститорски и строителен талант да вземе нещата в свои ръце. И Гърция, каквато я познавахме отпреди десетина години, ще вдигне бялото знаме. А някой ден монасите в Атон просто ще се разсънят измежду манастирите на братя Диневи.

Сигурен съм, че освен аз се чудя защо са ни тези бойни самолети. Да, знам, че който не храни своя войска, ще храни непозната. Чувал съм и още ред такива мъдрости. Но за какво никой от ръководещите не изясни внятно за чий са ни нови бойни изтребители?! Дали с цел да ги хвърлим против Русия, в случай че някой ден НАТО, Съединени американски щати и Европейски Съюз си омешат шапките със Сибирския мечок и по силата на географското ни разположение се окажем на първа бойна линия като пушечно месо, за което толкоз се тормози Борисов?! За нас всички - елементарни резервисти, редови войници и генерали, тази война фактически ще бъде предходната.

Ясно е, че не можем да бъдем Швейцария на Балканите и да запазим неутралитет при военни дейности. Обаче даже не 16, а още 116 нови изтребители да си купим, отново не можем да станем като Швейцария, която макар неутралитета си разполага с 14 ескадрили с 350 бойни самолета.

Въобще би трябвало да забравим за тази отколешна фантазия. Не поради ескадрилите, а поради обществото ни, което не е дорасло до нивото на гражданското общество в Швейцария. Там да вземем за пример разноските за защита не са предмет на разискване на един стеснен кръг от политици и военни. Растящите разходи за защита в Швейцария родиха гражданската самодейност "За една Швейцария без войска ", а през 2014 година народът на алпийската страна с референдум гласоподава с 53,4 на 100 "против " и отхвърли концепцията за закупуване на нови шведски изтребители "Грипен ".

"Грипен " са вид и за нашето Министерство на защитата и за държавното управление ни. Те обаче ще ги купят, без да ни питат. А параметрите на бъдещата договорка ще останат загадка, тъй като е класифицирана информация.

В това е и казусът - че живеем по разпоредбите на класифицираната информация, а не по тези на швейцарската народна власт...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР