Премиерът Бойко Борисов направи важни признания за влиянието си в

...
Премиерът Бойко Борисов направи важни признания за влиянието си в
Коментари Харесай

Тайната се разкрива: Борисов подкрепя съдебни шефове в кабинета си

Премиерът Бойко Борисов направи значими самопризнания за въздействието си в правосъдната власт – нещо, което постоянно буйно е отричал.

Докато изтъкваше " ненадминатите " триумфи на ръководството си в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви, той съобщи: " Аз поддържах най-вече Лозан Панов! " (вижте цялото видео тук).

Поводът за изказването, че на него се дължи изборът на настоящия ръководител на Върховния касационен съд, беше имитация на водещата Цветанка Ризова, че явно поддържа доста основния прокурор Сотир Цацаров и бъдещия основен прокурор Иван Гешев. Признанието му запълни значима празнота в пъзела, който точно Цацаров стартира да подрежда, откакто в ефирен ефир съобщи обществено по време на избора на Иван Гешев във Висшия правосъден съвет: " Изборът се случва в две други здания ".

Премиерът уточни първата – личния си кабинет.

" Питайте го него. Най-много го поддържах. Той нямаше да стане арбитър, в случай че аз не го бях подкрепил ", съобщи с безапелационен звук Борисов и разясни по какъв начин се е случило това: " С парламентарните си групи. С метода, по който се избират във Висшия правосъден съвет. С излъчените от нас представители. "

От което се разбра, че водачът на ГЕРБ командва повече от една парламентарна група. За изкривената му визия, че депутатите са подчинени на държавното управление, а не противоположното, както е по конституция, се разбра при абсурда със свалянето на водещата Силвия Великова от ефира на БНР. Тогава министър председателят отново обясяваше, че депутатите му били подчинени, тъй като той бил водач на партията.

Сега Борисов удиви публиката с разсъждението си, че членовете на Висш съдебен съвет от парламентарната квота са му директно подчинени и той може да им споделя за кого да гласоподават.

Той продължи с признанията си, че е посъветвал " квотата си " във Висш съдебен съвет

да гласоподава за Панов. " Ами естествено! ", разгласи Борисов. И не се стърпя да вкара в интригата и министъра на правораздаването от втория си кабинет – Христо Иванов. " Не помните ли? Христо Иванов ми беше министър. " Така почтено той вкара името на Иванов в приложимост с внушението, че надали не той е подкрепял Панов. Тук е значимо да напомним, че Лозан Панов беше номиниран персонално от основния прокурор Сотир Цацаров, чийто изострен критик Иванов беше и като министър, и до ден сегашен.

" Той идваше постоянно при мен – господин Панов, тогава ", продължи историята си министър председателят. А на въпрос на Цветанка Ризова " Идваше постоянно и вие казахте: " Ще те поддържа? ", министър председателят сподели: " Да, несъмнено! Аз не съм двуличник! " Панов обаче явно не се е поддал на предстоящата от него преданост за поддръжката, тъй като от години подлага на критика статуквото и приказва, че страната е завладяна. Това принуди Борисов през май обаче да съобщи за Панов, че му няма доверие, тъй като се изявявал като политическа фигура.

Признанието на Борисов идва след многочислените му уверения, че няма нищо общо с избора

на ръководители в правосъдната власт. В деня на локалните избори да вземем за пример в отговор на изказване на президента Румен Радев, че " министър председателят има голямо въздействие във Висшия правосъден съвет ", Борисов се оправда: " Когато променяхме законите, Висш съдебен съвет беше от 24 души. От тях 11 са от квотата на целия парламент. От тях единствено трима са от ГЕРБ. Другите трима са от Българска социалистическа партия, а двама от Движение за права и свободи. Тоест двете партии, които гласоподаваха за Радев, имат пет гласа, а ние три от 24. " Сега обаче от думите му излезе, че въздействието му е много по-голямо. Паметливите помнят по какъв начин министър председателят дотича във Висшия правосъден съвет, откакто него член го осведоми скрито със SMS, че се разисква да бъде тестван за казаното по негов адрес в изтекли в медиите записи, на " двете каки ", както самия Борисов назова диалозите сред две съдийки от Софийския градски съд.

След като едната постройка, в която се избират висшите правосъдни ръководители беше изяснена от премиера Бойко Борисов,

се надяваме, че и другата постройка ще бъде осветена.

Особено в светлината на разказаното от някогашния ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов през април т. година Тогава Лалов заяви, че изборът му за титулярен ръководител на съда е станал вероятен едвам след среща с тогавашния ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, проведена от Владимира Янева, тогава ръководител на Софийския градски съд. На този диалог обаче се е появил и самият народен представител от Движение за права и свободи и Делян Пеевски, с който Колев споделил кой е Лалов и какъв е мотивът за срещата им.

" Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам –

да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган. "

Разказаното от Борисов по Би Ти Ви добавя и изтеклите преди години записи от вкъщи му в Банкя, в които чухме по какъв начин тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов му декларира във връзка избора на Цацаров за основен прокурор: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра! "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (220)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР