Премиерът Бойко Борисов извъртя позицията си за ваксинационните паспорти два

...
Премиерът Бойко Борисов извъртя позицията си за ваксинационните паспорти два
Коментари Харесай

България се обърка срещу Германия и Франция на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов извъртя позицията си за имунизационните паспорти два пъти за един ден. Сутринта бе за въвеждането им, макар че до този миг бе запазен, а вечерта след Европейски съвет отново даде да се разбере, че не им е дошло  времето.

Лидерите на страните от Европейски Съюз не реализираха единодушие за тези паспорти и си дадоха още три месеца за изследване на въпроса, заяви на конференция председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. " Необходими са ни най-малко три месеца за обработката на всичката техническа информация, която би трябвало да съгласуваме за основаването и потреблението на сходни паспорти ", сподели тя. А ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи: " Направихме огромна крачка към доближаване на позициите спрямо нашата среща през януари. Сега ще дадем мандат на Комитета на непрекъснатите представители да направи списък с въпросите, които би трябвало да решим, с цел да се употребяват документите от всички страни в Европейски Съюз ".

След виртуалната среща на високо ниво Борисов приветства концепцията да бъдат обезпечени бързи коридори за предпазените от ковид-19 жители, което би могло да стане единствено в случай че имат привилегията да пътуват със документи за имунизация или за натурален имунитет след преболедуване. Но в това време се изрече да се запазят персоналните им данни, което няма по какъв начин да стане при съществуването на такива документи, тъй като сведенията за здравето са персонални данни. Освен това съгласно него хората, които не са се ваксинирали, не би трябвало да бъдат ограничавани да пътуват, което пък би могло да стане, в случай че пасажерите не се разделят на имунизирани и неимунизирани. Така излезе, че е бил що се касае за, толкоз и срещу паспортите.

От думите на самия Борисов се разбра, че е изразил позитивно мнение по отношение на основаването на европейски портал, посредством който да се координира информацията и посредством който се даде възможност жителите да се върнат по-бързо към естествения живот и пътуванията. „ Разбира се, това може да влезе в деяние единствено, когато всички искащи европейски жители са получили ваксина. Така, че с обединени старания всички страни членки сега поставят големи старания да се измъкнем от пандемията “, акцентира българският министър-председател. 

Той е отбелязал още, че производителите на ваксини би трябвало прецизно да съблюдават договорите за доставки и напъните за увеличение на индустриалния потенциал би трябвало да продължат. " С сътрудниците от Европейския съвет сме единомислещи, че трябва да сме оптимално твърди и да пожелаеме от фирмите полагащите ни се количества в период “, съобщи министър-председателят.

„ Ние, страните членки, прецизно сме спазвали договорите, прецизно сме дали пари, с цел да създадат съответните изследвания и да основат имунизацията “, безапелационен бе Борисов. „ Не си представям, в случай че всяка страна членка трябваше независимо да договаря и доставя ваксини, по какъв начин щяхме да се оправим, изключително в конкуренцията на страни като Съединени американски щати, Бразилия, Израел, Англия “, добави той. И прикани за солидарност и да бъдат подкрепени и други страни като тези от Балканите и от Африка, " само че по най-бързия метод първо би трябвало да се имунизира европейското население ". 

По-рано през днешния ден Борисов подкрепи Гърция и Австрия в апела им да се вкарат общи имунизационни паспорти, с които жителите на Европейски Съюз да могат да пътуват без ограничавания сред страните членки. Противници на тази идея  бяха Германия и Франция. И двата лагера имат последователи сред другите страни, чието съответствие на силите пролича тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

По време на посещение в Панагюрище сутринта министър председателят Бойко Борисов разкри смяната в позицията си, която в края на януари бе тъкмо противоположната. Тогава той смяташе, че такива паспорти не са подобаващи, само че в този момент приказва друго:

„ Тези хора, които са имунизирани в Европа, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или " зелен " електронен кулоар. Да не се постанова да им се вършат PCR (тестове), карантини и да не им се препятства пътуването. Със Себастиан Курц (австрийския канцлер - б.р.) и другите сътрудници сме съгласували, с гръцките другари, за този електронен зелен паспорт. Няма значение, само че да облекчим всички имунизирани и преболедували да живеят естествен живот ", сподели Бойко Борисов. 

Това е първият сигнал за твърда поддръжка от страна на българското държавно управление за въвеждането на облекчения за пътешестване на жители, които са ваксинирани по натурален път след боледуване или с ваксини.

Как наподобява европейският спор сега?

Исландия стана първата европейска страна, която издаде документи за ваксини в края на януари. Но тя не членува в Европейски Съюз и нейното мнение няма тежест на масата в Европейския съвет.

Във вторник Гърция показа цифров документ за имунизация за тези, които са получили две дози от имунизацията. Сред страните, които сега издават или желаят документи за ваксина, са Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.

Отвъд Ламанша министър председателят Борис Джонсън разгласи в понеделник, че държавното управление му ще преглежда „ удостоверения за статут “ за ковид-19 като метод за излизане от здравната рецесия.  Джонсън обаче се стреми да смекчи опасенията, че документите могат да маргинализират тези, които не могат да получат инжекция против ковид, като съобщи, че позицията на държавното управление на Обединеното кралство ще се дефинира, „ като има поради многото опасения, свързани с изключването, дискриминирането и поверителността “.

Във Франция дебатът за узаконяване на имунизация поляризира мненията. Министърът на опазването на здравето Оливие Веран неведнъж съобщи, че е прекомерно рано да се разискват паспорти за имунизация, защото по-малко от 2,5 милиона французи от 67 млн. са получили първа доза и остава неразбираемо дали имунизацията стопира преноса на болестта.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон съобщи пред новинарския канал " Франс енфо " на 17 януари, че държавното управление е " доста сдържано " да вкара паспорти за имунизация. Той сподели, че няма да подкрепя програма, която дава права на някои хора, а на други - не.

На въпрос за паспорт, който би разрешил на имунизираните да участват на културни събития, френската министърка на културата Розлин Башло недвусмислено изрази неодобрението си, като съобщи, че това ще бъде „ офанзива против нашите свободи “. „ Като фен на свободата мъчно мога да си го показва. Ако се стигне до това, това ще бъде стъпка обратно ”, сподели тя пред телевизия " Франс 2 " в изявление на 10 февруари.

И въпреки всичко шестима от 10 французи биха подкрепили имунизационен паспорт, в случай че това значи, че те могат да се движат по-свободно, показа проучване на ИФОП миналия месец.

Мнението на публична Франция се споделя от Германия, Холандия и Белгия, както и от Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия.

Еврокомисията казва, че няма да прибързва с решение за паспорти, до момента в който толкоз огромна част от популацията остава неимунизирано. Приблизително единствено 3 % от 445 млн. граждани на Европейски Съюз са получили две дози ваксина против ковид-19.

Вместо това 27-те държави-членки на Европейски Съюз се придържат към съглашение, подписано на 28 януари по отношение на набор от правила за „ документи за имунизация против ковид-19 “. Тези документи дават стандартизирани доказателства за имунизация „ за медицински цели “ и могат да бъдат употребявани, ако обещано лице получи втора доза от имунизацията в страна, друга от страната, където е получило първата.

Тези документи обаче не разрешават на имунизираните да пътуват свободно в Европа.

Спасяване на туризма

Не е изненадващо, че туристическата промишленост упорства интензивно за някакъв тип паспорт, откакто търпи съкрушителни загуби заради пандемията. Някои самолетни компании, като австралийския транспортьор Qantas, обявиха, че ще създадат документите за имунизациите наложителна за всички полети, до момента в който Gulf Air, Emirates и Etihad ще тестват пропуск за пътешестване, планиран от Международната асоциация за въздушен транспорт IATA - Travel Pass.

От ХОТРЕК - Европейска асоциация на хотели, заведения, заведения за хранене и кафенета, също излязоха с апел да се одобри общ електронен здравен документ, който да разрешава бърза инспекция дали пасажерите са имунизирани или са с негативен тест, тъй че да се форсира прекосяването на границите. От организациите акцентират, че даже когато стане по-достъпна, имунизацията не би трябвало да е наложително изискване за прекосяване на граници, само че имунизираните пасажери и тези с потвърден имунитет би трябвало да бъдат освободени от забрани за влизане, тестване и карантина.

Европейският туризъм понесе голям удар предходната година с рекорден спад между 51% и 85% .

Надеждите за връщане към ново обикновено състояние през 2021 година бяха разрушени с повторното въвеждане на общоевропейски заключвания и комендантски час. В последната си интернационална прогноза IATA предвижда, че Европа ще бъде най-засегната от последствията в авиацията през 2021 г. с планирана загуба от 11,9 милиарда $.

Други бизнеси също разчитат на цифрови сертификати - като концертни зали, спортни игрища, театри и фитнес зали, с цел да успокоят клиентите и да предотвратят разпространяването на вируса. Израел съобщи, че неговата версия на паспорта за ваксина - Зелената значка, ще бъде употребена, с цел да разреши на жителите да имат достъп до места за поклонение, фитнес зали, питейни заведения и други културни събития.

Глобални стандарти

СЗО съобщи, че се опълчва „ към този момент “ на въвеждането на документи за ваксини като изискване за разрешаване на влизането на интернационалните пасажери в други страни, съобщи БГНЕС.

Експерти като Дакота Груюер, от световното публично-частно партньорство ID2020, сега работят със СЗО за определяне на оферти и световни стандарти. Грюнер сподели, че евентуално ще бъдат прегледани две оферти: едното за документ, показващ доказателство за негативен тест за ковид-19, а второто, показващо, че сте били имунизирани. QR код за евакуиране би разрешил достъп, само че за хората без смарт телефони ще се одобряват хартиени версии.

Подобно предложение беше налице в края на предходната година, когато Световният стопански конгрес и фондация Commons Project, швейцарска група с нестопанска цел, започнаха тестване на дигитален здравен паспорт, наименуван CommonPass, който генерира QR код.

Поверителност и неравенства

Алисън Томпсън, биоетик и доцент в Университета в Торонто, сподели в изявление за CBC Radio: „ Наистина това, за което приказваме тук, е хора с паспорти да имат права и привилегии, които няма да бъдат налични за нямащите ваксинационен паспорт “.

" И като се има поради, че съществуват огромни неравенства в достъпа до ваксини в международен мащаб... знаете ли, това поражда всевъзможни опасения дали ще бъде почтено - освен дали ще бъде корист с поверителна информация ", добави тя. Според нея ще би трябвало да има „ внимателен поглед към закона за дискриминирането и главните закони за правата на индивида “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР