Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви строителството на автомагистрала Хемус“

...
Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви строителството на автомагистрала Хемус“
Коментари Харесай

Борисов на "Хемус": Толкова ни е красива държавата и толкова трудна за строителство

Премиерът Бойко Борисов инспектира по какъв начин върви строителството на автомагистрала „ Хемус “ в сектора сред пътен възел „ Белокопитово “ и „ Буховци “. Участъкът е 16,32 км и би трябвало да е подготвен през 2021 година

 

" Толкова ни е красива страната и толкоз сложна за строителство! ", възкликна Борисов, който отново персонално хвана кормилото, с цел да разноски по обектите финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков. " Погледни какъв брой камък би трябвало да се изреже! После, като стане готово, всички викат: Лесно! ", добави той. Нанков напомни, че отчуждителните процедури са забавили строителството, само че нещата започват още веднъж с помощта на смяната в закона.

 

" Миналата година дадохме начало на правата. Това е най-дългото оборудване, 207 метра виадукт. Готови са постаментите, стартира монтажът на панелите, фронтът е открит ", изясни Нанков. Той осведоми премиера, че на две места по трасето има археологически разкопки и е открит цялостен град от 4 век. По този мотив Борисов попита археолозите от Националния археологически институт при Българска академия на науките дали е правилно, че откритият византийски град е бил по-голям от столицата ни. Оказа се, че не е по този начин, макар че за мащаба на Византия е бил в съществени мащаби.

 

" Нанков, не е по-голям от Плиска и Преслав, както искаше да ме подведеш ", обърна се към някогашния районен министър министър председателят. Борисов похвали връзките на властта с археолозите, а те му се демонстрираха открити ножици и пергел за строителство от римско време.

" Ябланица към този момент асфалтират. И двете платна. Мантинелите до 10-15 дни поставят, маркировките... ", добави за работата по " Хемус " министър председателят. " Митко, на варненци единствено ей това да им създадем, друго не би трябвало ", обърна се той към регионалния на Търговище във връзка градежа на " Хемус ".

Преди инспекцията на строителството на автомагистралата и разходката из разкопките министър председателят откара персонално финансовия министър Владислав Горанов до турските фабрики за стъкло край Търговище. Гид на двамата в колата беше кметът на общината Дарин Димитров. Заедно с тях беше и регионалният шеф Митко Стайков.

" Почти едно малко градче е целият цех ", разяснява министър председателят. " Аз съм идвал да откривам първия цех. Тук беше поле, пасяха магарета ", спомни си Борисов. И акцентира, че това е една от най-големите непознати вложения у нас - за 1 милиард, с над 2500 служащи, които карат чак от Силистра.

Кметът призна, че в Търговище си мечтаят да имат индустриална зона. " Те се сбъдват вашите фантазии ", окуражи го Борисов, като обърна внимание на Горанов да се подкрепи общината за построяването на пътя.

" Горанов, тук с държавна поддръжка сме дали обещание да създадем тоя път, защото това е една от най-големите вложения в цяла България ", напомни министър председателят на финансовия министър.

" Ние подвигаме приходите непрестанно, само че и бизнесът би трябвало ", подсети министър-председателят домакините от завода, откакто го разведоха в близост. От висшия мениджмънт му обясниха, че непрестанно се повишават разноските и оттова се подвига и себестойността на производството. Борисов отвърна, че тогава ще би трябвало да свалим цената на газа с 30%.

Последва къса фотосесия и премиерска анкета с служащите от завода за стъкло. Борисов ги попита дали са удовлетворени от шефовете и от заплатите си, при което личният състав се появи непретенциозен. Това накара Борисов да се обърне към шефа на завода с лобиране за бонуси. " Дай по една награда за Нова година ", подкани го Борисов, след което пое към " Хемус ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР