Премиерът Бойко Борисов и лидерът на най-голямата опозиционна партия БСП

...
Премиерът Бойко Борисов и лидерът на най-голямата опозиционна партия БСП
Коментари Харесай

Корнелия Нинова и Бойко Борисов в нова схватка - този път за договора с Македония

Премиерът Бойко Борисов и водачът на най-голямата опозиционна партия Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова, влязоха в поредна медийна битка. Този път мотивът е Договорът за добросъседство с Македония, по който се работи от години и се чака да бъде подписан от министър председателите на двете страни на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август.

Постигането на единодушие по контракта беше оповестено при първото посещаване на новия македонски министър председател Зоран Заев в София през юни и беше несъмнено като пробив в връзките сред двете страни.

Преди ден Корнелия Нинова изпрати публично писмо до Борисов, в което показва, че партията й не е осведомена с клаузите на контракта и настоя да получи плана за документа. Освен това, тя изиска договорът да бъде разискван в Народното събрание и партиите дружно да изготвят позицията на България, защото външната политика на страната изисква национално единодушие.

Днес от ГЕРБ дадоха отговор с писмо, в което припомнят на Нинова, че проектодоговорът е подаден в секретното деловодство на Народното събрание в първия работен ден на тази седмица - на 3 юли, а ден по късно депутатите са били поканени да се срещнат с него преди чуването по тематиката на отрасловия министър във външната комисия в сряда. Подчертава се, че текстът е наличен за всеки депутат.

Не може да се трансформират текстове от контракта

В писмото на ГЕРБ се акцентира, че няма вид за разискване на проектодоговора в Народното събрание и смяна на постигнатите формулировки. Припомня се, че по тях се работи от 2008 година, когато беше подписан Меморандумът за съдействие сред двете страни по въпросите на европейската интеграция, и следва последният 12-ти кръг договаряния.

" Важно е да се означи, че не трябва да се чака опция за смяна в контрактуваните текстове, защото това е дълъг развой на договаряне на двете страни на равнище изпълнителна власт ", написа в отговора до Нинова. От ръководещата партия твърдят, че Народното събрание ще бъде осведомен с финалния вид на текстовете след привършване на договарянията, още веднъж в съвещание на Комисията по външна политика.

Според писмото опцията за разискване ще пристигна при утвърждението на контракта от Народното събрание, което е стъпката след подписването. От ГЕРБ напомнят, че задачата е процесът да завърши в границите на българското председателство на Евросъюза

Правителствената пресслужба изпрати настрана известие, в което оповестява за отговор на Борисов към Нинова. Премиерът е представен да споделя, че запознаването на външната парламентарна комисия с проектотекстовете е " невиждано " и да отбелязва, че седмица преди чуването на външния министър в комисията с контракта са били осведомени някогашният външен министър от левицата Кристиан Вигенин и зам.-председателят на Българска социалистическа партия по интернационална политика Деница Златева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР