Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас направиха

...
Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас направиха
Коментари Харесай

Първа копка на газовата връзка с Гърция

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас направиха първа копка на газовата връзка сред България и Гърция. Това се случи покрай граничен пункт „ Маказа ”. Проектът се дефинира като стратегически за района, а съответно за България ще обезпечи различна доставка на синьо гориво. 

Капацитетът на газовата връзка е сред 3 и 5 милиарда кубически метра. Той ще бъде с дължина 182 километра, от които 150 са на българска територия. Реално газовата връзка ще свързва Комотини и българската система в региона на Стара Загора. Преди първата копка, Борисов  повози гръцкия си сътрудник.

На 5 километра от границата българският и гръцкият министър председател хванаха лопатите в интерес на новите източници за доставка на газ. „ Днешният интерконектор ние даваме цялостна диверсификация, действителна диверсификация на доставките на газ. Даже някой различен може да каже, ние освен, че не сме се отказали, а единствено преди два дни ви демонстрирах големия газопровод с Турция за 18 милиарда ”, съобщи министър председателят.

Чрез газовата връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. А от терминала на Александруполис  ще идва и полутечен природен газ от целия свят. „ Тези планове са най-голям приоритет освен за България и Гърция, само че бих споделил и за енергийната тактика на целия Европейски съюз, за която нашите страни са съществени хъбове ”, разяснява гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас.

Очаква се газът да тръгне по тръбите след към 2 години. Връзката може да се разклони и към Сърбия и Румъния. А гостите от Азербайджан я дефинираха като разумно отклонение на Трансадриатическия газопровод на южния газов кулоар. „ Този газопровод ще има историческо значение както за икономическите,  така и за политическите връзки сред Азербайджан и Европа и ще даде забележителен принос за енергийната сигурност на Европа като цяло ”, изясни Ягуб Еюбов,  първи заместител министър-председател на Република Азербайджан.

А посланикът на САЩ в България Ерик Рубин разяснява плана като заричане за енергийна диверсификация и енергийна сигурност освен за България, само че и за целия район. Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович приветства старта на газовата връзка и го дефинира като един от основните планове за създаване на Европейския енергиен съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР