Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез

...
Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез
Коментари Харесай

Вижте какви решения взе правителството

Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание.

Правителството одобри Постановление за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година Това оповестяват от държавната осведомителна работа.

Размерът на компенсацията е 60 на 100 от осигурителния приход за месец януари 2020 година за всяко лице, за което е прибавен режима за прекратяване на работа или е открито ненапълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща съразмерно на неотработеното време, само че за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при изискване, че запазят работните места на служащите и чиновниците за интервал, не по-малък от интервала, за който получават обезщетения. През този интервал те ще би трябвало да заплатят цялостния размер на трудовото заплащане на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

За погашение на обезщетения ще може да кандидатства шеф, който заради оповестено изключително състояние, въз основа на заповед на държавен орган, е прекратил работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е прекратена за целия интервал или за част от интервала на изключителното състояние, само че за не повече от 3 месеца. С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъде подкрепена заетостта на служащи и чиновници, заети в хотелиерството, ресторантьорството, действия в региона на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия превоз и други

Работодатели от други стопански браншове също ще могат да получат обезщетения, когато със своя заповед са прекратили работа или са въвели ненапълно работно време по отношение на изключителното състояние. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят понижение на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния интервал, посочен в постановлението. От тази опция няма да могат да се възползват работодателите, които реализират активност в секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни действия, Държавно ръководство, Образование, Хуманно опазване на здравето и обществена работа, Дейности на семейства като работодатели, недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване, Дейности на екстериториални организации и служби.

Работодателите, кандидатстващи за приемане на обезщетения, не би трябвало да са оповестени в неплатежоспособност или да са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Друго изискване е работодателите да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски и да не редуцират личен състав през интервала на приемане на обезщетенията.

Заявленията за погашение на средствата ще се подават в дирекция „ Бюро по труда “ по месторабота. Към тях ще се ползват документи, нужни за установяване на размера на обезщетенията. Комисия, избрана със заповед на шефа на дирекция „ Бюро по труда”, ще преглежда показаните документи и в период до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят дава отговор на критериите за приемане на обезщетенията. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния застрахователен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за погашение на обезщетенията, ще бъдат обезпечени от фонд „ Безработица “ на Държавното публично обезпечаване.

На днешното държавно съвещание беше утвърден също по този начин контракт с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, Китай за доставка на персонални защитни средства – медицински маски вид KN95. Съгласно контракта Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. медицински маски вид KN95 на стойност 1 670 000 евро. Те ще бъдат употребявани за застраховане потребностите на личния състав в лечебните заведения, за органите на държавния здравен надзор и за други лица, ангажирани в работата против разпространяването на COVID-19 в България. Маските за лице, вид KN95 могат да филтрират частици с 95% успеваемост, съгласно китайския народен стандарт GB2626-2006.

Министър Ананиев уточни, че бързото разпространяване на вируса в международен мащаб е нараснало неведнъж търсенето на персонални защитни средства и всички страни, включително и България, изпитват усложнения при обезпечаването им. На този стадий е от извънредно значение да се вземат всички ограничения за запазване здравето и живота на медицинските експерти и лицата, които работят в директен контакт със инфектираните от вируса пациенти. Предпазването на медицинските експерти, участващи в диагностиката и лекуването на заболелите, както и на органите, осигуряващи използването на противоепидемичните ограничения, е от основно значение както за преодоляването на епидемията, по този начин и за основаването на условия здравната система да дава своевременна, налична и качествена здравна помощ на нуждаещите се.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР