Премиерът Борисов се срещна с енергийни експерти от Държавния департамент

...
Премиерът Борисов се срещна с енергийни експерти от Държавния департамент
Коментари Харесай

Премиерът Борисов се срещна с енергийни експерти от САЩ

Премиерът Борисов се срещна с енергийни специалисти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.


„ Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме извънредно лоялни и положителни сътрудници за образец. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подкрепят за същинската диверсификация на целия район. И трето - че нуклеарната енергетика не би трябвало да живее под някакви канони, изключително когато приказваме за зелени сили, непорочност на въздуха, качество на живот “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с специалисти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати. На диалога участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Делегацията от енергийни специалисти от Съединени американски щати дойде у нас в осъществяване на договореностите, реализирани в границите на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 година във Вашингтон. „ Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, изключително в този момент, когато Европейска комисия приема проекта за „ Зелена Европа “. Така че „ Белене “ и „ Козлодуй “ стават две извънредно значими площадки освен за диверсификацията, само че и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години “, акцентира министър-председателят Борисов пред енергийните специалисти от Съединени американски щати. Премиерът добави, че тезите си по въпроса е защитил пред цялото управление на Съединени американски щати по време на формалното си посещаване в Белия дом - пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов посочи още, че съдействието със Съединени американски щати ще способства за подсилване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ при преференциални за страната ни условия. „ Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развиване на партньорството сред двете страни “, означи министър-председателят пред американските специалисти. Премиерът Борисов подчертава, че за България нуклеарната енергетика играе значима роля за гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Ан Гензър подчертава върху доста положителната среща, която министър председателят Борисов е провел с президента Тръмп. „ Хората във Вашингтон още приказват за нея. Изглежда доста сте ги впечатлили. Моят шеф Кристофър Форд, с който се срещнахте, също има доста положителни усещания “, добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните специалисти от Съединени американски щати посетиха площадката на АЕЦ “Белене ”. Целта на визитата им у нас е да се срещнат с елементи от работата на енергийните предприятия в България. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова показа на делегацията в понеделник техническите параметри на плана АЕЦ „ Белене “ и акцентира опита на страната ни в областта на нуклеарната енергетика с сполучливото ръководство на атомната електроцентрала “Козлодуй ” при най-високи стандарти на сигурност. През идващите дни американските специалисти ще посетят Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и АЕЦ „ Козлодуй “. По време на срещата с премиера Борисов бе изтъкнато, че енергийният бранш дава необятно поле за съдействие сред България и Съединени американски щати. В диалога бе подложен акцент върху сполучливото партньорство сред двете страни, което води до резултат в напредъка по диверсификация на енергийните запаси.

През актуалната година страната ни за първи път осъществя доставки на полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати. Отбелязан бе и напредъкът по построяването на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР