Премиерът Борисов и престолонаследникът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед

...
Премиерът Борисов и престолонаследникът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед
Коментари Харесай

България и ОАЕ подписват договор за сътрудничество до края на годината

Премиерът Борисов и престолонаследникът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед се схванаха за стратегически контракт за съдействие в образованието, изкуствения разсъдък и селското стопанство. Той би трябвало да бъде подписан до края на годината. Визитата на Борисов е първата на такова ниво в ОАЕ.

В едночасова среща, съпроводена с формален държавен банкет, министър-председателят и шейх Мохамед са разискали опцията България и ОАЕ да се възползват от стратегическото си георграфско предимство, да бъдат врата за икономическите ползи на България към страните от Персийския залив и на ОАЕ към Европа.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат в двореца в Абу Даби с публични държавни почести. Срещата сред Борисов и престолонаследника шейх Мохамед роди концепция за съдействие в региона на изкуствения разсъдък и образованието.

ОАЕ желае да образова своята администрация, а Бълария може да предложи просветителни услуги, разгласи министър председателят Бойко Борисов.
Бойко Борисов, министър-председател: Имаме гениални възпитаници, които печелят олимпиадите в света по физика и математика, и да сложим дружно пари - двете страни и да създадем този мост, с който да притеглим в образованието най-хубавите български експерти и други.  Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби
Премиерът Бойко Борисов е на публично посещаване в Обединените арабски емирства. Утре Борисов и водената от него делегация ще дойдат в Египет. В п...

Втората област от съвместен интерес е селското стопанство, в което страната ни в съдействие с другите Балкански страни може да предложи много.
Бойко Борисов, министър-председател: Колкото и да имаме предпочитание да изнасяме агнета за този най-скъп пазар, количествата, които можем да предоставим, не могат да подсигуряват по едно и също време снабдяване за тържищата, както те желаят. В група с Македония, Румъния, Черна гора, Босна и основаването на такива хъбове... Ние можем да продължим да работим в тази сфера.
Директорът на най-големият държавен капиталов фонд в ОАЕ и ръководещ шеф на Манчестър Сити Халдун Ал-Мубарак е предложил и специфична стратегия за българските футболни школи:
Бойко Борисов, министър-председател: Ако те имат интерес и обезпечат транспарантен метод да подберат 10-30 футболисти и млади треньори, мога да уредя прехрана на „ Манчестър Сити “ да отидат да се готвят в избран интервал от време. Включително и с Гуардиола да имат срещи и да обменят информация.  © Българска телеграфна агенция
България и монархията ще си сътрудничат и в областта на защитата - защото българските институти могат доста да предложат, разгласи още Борисов. Обмен на информация сред службите за сигурност и продължение на битката против тероризма, е още една сфера от съвместен интерес

Федералната монархия е третият по величина нефтопрозводител след Саудитска Арабия и Иран и включва непосредственост до Хормузкия проток в Персийския залив. Годишният стокообмен сред България и ОАЕ е 202 млн. щатски $, а от тях 170 млн. са нашият експорт, като 60% са от цигарения бизнес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР