Премахването на старата ръждясала ограда на къпалнята Мария Луиза в

...
Премахването на старата ръждясала ограда на къпалнята Мария Луиза в
Коментари Харесай

Махат най-после старата ограда на къпалнята Мария Луиза

Премахването на остарялата ръждясала ограда на къпалнята " Мария Луиза " в столичната Борисова градина е почнало, похвалиха се от Столична община. 12 декара земя ще бъде отворена за гости, само че това не е гаранция, че комплексът ще стартира да работи.

Къпалнята не е дейна от 15 години, а повода е споделената благосъстоятелност сред частна компания и общината. Частниците държат 58% от собствеността и през годините са се опитвали да стартират там ново строителство, което обаче не е възможно от Подробния организационен проект на Борисовата градина.

" Тази заран дружно с кметът на регион „ Средец “ и основния проектант на София стартирахме връщането на 12 декара от Борисовата градина за публично прилагане. Това беше дълъг развой, който стартира с юридически разбор, който разпоредих да се направи. Моите сътрудници ще влязат още от през днешния ден да създадат оглед и тази част да може да се употребява от софиянци “, изясни пред bTV кметицата Йорданка Фандъкова.

Това в реалност бе дълъг развой - още през 2018 година, в границите на предходния й мандат, Фандъкова разгласи, че притежателите са декларирали желанието да създадат нов план за възобновяване на къпалнята. През 2020 година кметицата разгласи, че ще разпореди на общинската компания " Софинвест " да изготви пазарна оценка на терена и да пресметна цената за възобновяване на къпалнята.

Това обаче не стана - притежателят на парцела не даде достъп на общинарите, а Столична община не направи нищо, с цел да го обезпечи.

В последна сметка при започване на тази година кметът на " Средец " Трайчо Трайков разгласи, че " скоро " теренът ще бъде отворен за жители.
Кой е притежател на комплекса?
Комплексът " Мария Луиза " бе включен като апортна вноска от скандалното общинско сдружение " Софийски парцели ", когато при кмета Стефан Софиянски направи взаимна компания с частни компании. След убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев мажоритарният дял мина в ръцете на Румен Гайтански-Вълка, защото вдовицата му Мая Илиева го продаде.

Гайтански е прочут с други, по-успешни опити да пробута строителство като " настоящ ремонт " в границите на Столична община.

Освен басейнът, спортният комплекс има и кортове, стадиони, фитнес и друга инфраструктура. А общината продължава да е акционер посредством " Софийски парцели ", само че действително няма никакъв надзор върху сдружението - даже няма представители в борда на шефовете, макар огромния си дял.

Възстановяването на къпалнята " Мария Луиза " става все по-скъп план във времето. Сградата с общо 5 басейна и повърхност от 35 300 кв. м. постепенно се разпада, не се изгода и поддържа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР