Прекратено е досъдебното производство по случая със закупуването на бързи

...
Прекратено е досъдебното производство по случая със закупуването на бързи
Коментари Харесай

Досъдебното производство за антигенните тестове за ученици е прекратено

Прекратено е досъдебното произвеждане по случая със закупуването на бързи антигенни проби за възпитаници, когато здравен министър бе доктор Стойчо Кацаров.

Производството е прекъснато с финален акт на прокуратурата и бе обвързвано с възможни открити нарушавания за закупуването на бързи антигенни проби за възпитаници.

Актът гласи: „ Не се образува наказателно произвеждане, а формираното се приключва, когато действието не е осъществено или не съставлява закононарушение “.

В претекстовете на постановлението за преустановяване е записано, че е открито, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13.03.2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници. “

Д-р Стойчо Кацаров декларира, че оклеветяването му не е по неточност. „ То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, за това, че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от Ковид – 19 “, прибавя доктор Кацаров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР