Преките чуждестранни инвестиции в страната (отчетени в съответствие с принципа

...
Преките чуждестранни инвестиции в страната (отчетени в съответствие с принципа
Коментари Харесай

Преките инвестиции у нас през юли са само 158.5 млн. евро

Преките задгранични вложения в страната (отчетени в сходство с правилото на първичната посока на инвестицията) по предварителни данни през юли са в размер на 158.5 млн. евро. В съпоставяне със същия месец година по-рано обаче у нас са влезнали по-малко инвестиции от чужбина. През юли година по-рано вложенията в страната ни са били 202.5 млн. евро, написа в разбора на Българската национална банка (БНБ).

За интервала сред януари и юли директните задгранични вложения в България са 924.9 млн. евро (1.2% от БВП). Сумата също е по-ниска – с 12.7 на 100, в съпоставяне със седемте месеца на предходната година. Тогава компании от чужбина са вложили в стопанската система ни 1.06 милиарда евро (1.6% от БВП).

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и запасите на български сдружения, както и постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) е позитивен и възлиза на 183.9 млн. евро за януари – юли. Той е по-голям с 371.1 млн. евро от този година по-рано, когато е намалял със 187.1 млн. евро.

Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели у нас е негативен като са продадени активи за 16.1 млн. евро (в това число негативен поток от 12.3 млн. евро за Русия). За седемте месеца преди година са били продадени парцели единствено за 3.7 млн. евро.

По предварителни данни, сумата на реинвестираната облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е с позитивна стойност и възлиза на 645.3 млн. евро. Тя обаче е двойно по-ниска по отношение на януари-юли 2021-а, когато тя е била 1.38 милиарда евро.

Нетният поток по подстатия Дългови принадлежности, който демонстрира желанието на фирмите майки да влагат в сдруженията си у нас, е позитивен. Фирмите им тук са получили 95.7 млн. евро поддръжка. За седемте месеца на предходната година обаче фирмите майки са изтеглили 134.2 млн. евро, които са били дадени като заеми.

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната сред януари  и юли са от Австрия (281.9 млн. евро), Белгия (104 млн. евро) и Британски Вирджински острови (101.7 млн. евро). На другия полюс, най-големите чисти негативни потоци са към Нидерландия (155.4 млн. евро) и Люксембург (103.9 млн. евро). 

Преките български вложения в чужбина за юли нарастват

с 23.8 млн. евро. Преди година чистият паричен поток година е бил негативен, т.е. у нас са се върнали 18.6 млн. евро. За седемте месеца на тази година изнесените парични средства от страната ни са 219.6 млн. евро (0.3% от БВП). Между януари и юли 2021-а тези суми са били двойно по-ниски - единствено 104.5 млн. евро или 0.2% от Брутният вътрешен продукт.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР