Преките чуждестранни инвестиции в България достигат 188 млн. евро към

...
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в страната са 188 млн. евро към април

Преките задгранични вложения в България доближават 188 млн. евро към април, демонстрират предварителните данни на централната банка. Година по-рано сумата беше 510 млн. евро, само че би трябвало да се подчертае, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани през идващите месеци. Така да вземем за пример данните за първото тримесечие на тази година са ревизирани - преди месец статистиката показваше отлив на непознати капитали през интервала януари-март, само че в този момент сметките са ревизирани нагоре до 94 млн. евро.

Текущата сметка на платежния баланс на България е на минус от 103 млн. евро от началото на годината до април. За съпоставяне, година по-рано салдото беше позитивно, само че по-слабият експорт на услуги и преводи от емигранти намаляват сумата през първите месеци на тази година.
Чуждите вложения
Предварителните данни на Българска народна банка демонстрират, че чистите непознати капиталовложения в страната нарастват със 103 млн. евро през януари-април най-вече поради вложения под формата на реинвестирана облага - тази част от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните вложители оставят в България. Тук сумата за първите четири месеца на годината е 585 млн. евро, което е със 115 млн. над миналогодишната сума за същия интервал.

Именно реинвестираната облага компенсира минуса в другите две категории - статистиката демонстрира отлив на капитали под формата на дялов капитал (116 млн. евро през януари - март) и дългови принадлежности (280 млн. евро). Сумите обаче не са финални, защото предстоят спомагателни проверки с постъпването на тримесечните и годишните финансови доклади на българските сдружения.
По-малък експорт на услуги
По сметките на Българска народна банка износът на артикули през първите четири месеца пораства със 17.3% над регистрираното през същия интервал на 2020 година до общ размер на продажбите в чужбина от над 10.6 милиарда евро. Вносът също пораства - със 17.5% до близо 11.3 милиарда евро към април, като по този начин комерсиалният баланс е на минус. Нетният износ на услуги е на плюс 801 млн. евро, само че това е със 140 млн. евро под резултатите от година по-рано поради спада на визити на непознати туристи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР