Преките чуждестранни инвестиции по света намаляват за четвърта поредна година

...
Преките чуждестранни инвестиции по света намаляват за четвърта поредна година
Коментари Харесай

Ето къде първо нанесе удар наближаващата световна криза

Преките задгранични вложения по света понижават за четвърта поредна година през 2019 година до най-ниското си равнище от десетилетие, показвайки закъснение на глобализацията. Това написа The Wall Street Journal, представен от money.bg.

Данните на United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) показват, че през 2019 година директните задгранични вложения (ПЧИ) са намалели до $1,39 трилиона от $1,41 трилиона.

Спадът от 1% значи, че те понижават до най-ниското си равнище от 2010 година, когато бизнесът отсрочи проектите си за агресия поради финансовата рецесия.

Намаляването на вложенията демонстрира, че процесът по глобализацията забавя ритъм.

През 80-те години на предишния век голям брой компании започнаха интернационалните интервенции.

Но траялата съвсем две години комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай повдигнаха въпроси по отношение на надеждността на веригите за доставки.

Увеличиха се и инспекциите, които държавните управления вършат на задграничните компании, които желаят да придобият локално сдружение.

Редица икономисти показват, че глобализацията е помогнала на икономическия напредък по три метода: пренасяне на производството там, където трудът е най-евтин; подкрепила е конкуренцията; и е популяризирала нови технологии и ноу-хау по света.

Unctad показват, че някои от задграничните вложения отразяват решенията на бизнеса да реалокират производството си на нови местоположения поради митата, а не уголемение на общия потенциал, което подсказва, че забавянето може и да е по-сериозно.

Данните сочат, че ПЧИ в югоизточна Азия са нарастнали с 19% до $177 милиарда, в това число 42% растеж в Сингапур и 12% в Индонезия.

ПЧИ в Съединени американски щати понижават минимално с $3 милиарда до $251 милиарда, а в Европа се срутват с 15%. Във Англия спадът е 6%.

Междувременно данните на Българска народна банка за първите 11 месеца на 2019 година сочат, че директните задгранични вложения доближават €989 милиона, при €522 милиона година по-рано.

Ръстът се дължи на забележителен растеж на капиталите под форма на дългови принадлежности, предоставени от компаниите-майки на родните сдружения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР