Прекаляването с алкохола често разбива непоправимо естествените денонощни ритми на

...
Прекаляването с алкохола често разбива непоправимо естествените денонощни ритми на
Коментари Харесай

Фитнесът може да лекува алкохолизъм, ето как

Прекаляването с алкохола постоянно разрушава непоправимо естествените денонощни ритми на тялото ни. Пристрастените нормално се хранят нередовно, спят зле и не следват всекидневните цикли на будно положение и сън, избрани от природата. Това на собствен ред натоварва организма, изтощава го и той стартира да изисква още алкохол, с цел да се оправи с рецесиите, образувайки по този метод обаян кръг. Ново интернационално изследване сподели, че физическите извършения могат да пресечен този злотворен цикъл и без помощта на никакви спомагателни медикаменти да оказват помощ на алкохолно подвластните да стартират да се отърсват от казуса си, написа обекти.бг.

" Прекаляването с алкохола, характеризиращо се с непрекъсната потребност от консумация на спиртни питиета, както и с невъзможността за обикновено действие без тях, разрушава както ритъма, по този начин и укрепването на денонощните цикли на тялото - т.е., по кое време ядем, спим и вършим обич - които се контролират от вродения ни мозъчен часовник ", изясни един от създателите на изследването, биологът проф. Дейвид Глас от университета " Кент Стейт ". " Продължителната корист с алкохол нормално кара хората един ден да си лягат прекомерно рано, различен - да не спят цяла нощ, а режимът им на хранене се разрушава, тъй като постоянно не хапват нищо по през целия ден, а се тъпчат нощем. Това може да докара до обаян кръг на алкохолизъм, тъй като такива хора ще пият, с цел да заспят по-лесно, което на собствен ред в допълнение ще разстрои съня им, което пък ще докара до по-силна потребност от алкохол. "

Проучването сподели, че хората, които водят неточен живот, да вземем за пример заради променливи смени в работата си, имат доста по-голям късмет да станат алкохолно подвластни точно поради разрушените си денонощни ритми. Добрата вест е, че опити с животни демонстрираха, че постоянните физически извършения са по-ефективни от всевъзможни лекарства в битката с този циничен кръг.

" Много забавно е, че достъпът до колела за бягане или други форми на доброволни извършения при животните се оказа мощен фактор за възстановяване на здравето на мозъка, денонощните ритми на организма и прочувствената непоклатимост ", счита американският психолог Алан Розенвасер. Фитнесът се оказал основен за контролиране на денонощните ритми. Спирането му при животните работило като мощен тласък към започване или завръщане към алкохола.

" Изглежда, че консумирането на алкохол и доброволните физически извършения имат идентична функционалност като държание, което организмът възнаграждава вътрешно ", прибавя Розенвасер. " Приятният резултат от тези два вида държание е сходен, което значи, че едното може да замести другото. Това изобретение потвърждава, че двата вида държание се контролират от препокриващи се мозъчни системи. "

Глас удостоверява това изказване и изяснява, че фитнесът трансформира химията на мозъка по метод, сходен на алкохола. Той го кара да отделя хормона на удоволствието допамин, който е " премията ", която организмът ни дава след добра храна, секс или разнообразни форми на опиати.

" При хората упражненията могат да бъдат ефикасен, потребен и естествено прелестен сурогат на всеки тип взаимозависимост. Те могат и да понижат риска при хора, в чието семейство има история на алкохолизъм. Освен това те доста понижават заплахата от сърдечно-съдови болести и от заболявания, свързани с страстите и настроението. Подобно на всички действия, свързани с удоволствието, фитнесът би трябвало да се практикува умерено и да не пречи на ежедневното действие на човек ", обобщава проф. Глас.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР