Прекалено късно наложени карантини, недостиг на тестове, подценяване на сериозността

...
Прекалено късно наложени карантини, недостиг на тестове, подценяване на сериозността
Коментари Харесай

Коронавирус: вече се поставя въпросът за отговорността на правителствата

Прекалено късно наложени карантини, дефицит на проби, подценяване на сериозността на пандемията: в Америка и Европа пораства недоволството от дейностите на държавните управления, упреквани, че не са създали задоволително, с цел да защитят жителите си от новия ковид, обхванал към този момент съвсем целия свят.

" Хора, които можехме да спасим, умират, тъй като не могат да бъдат признати в интензивните отделения ", споделя Сара Чинчиля, лекарка в болница в Мадрид.

" Няма задоволително пари, няма задоволително проби, няма задоволително защитни дрехи. Всички в болничното заведение са изложени на голям риск ", споделя Андрю, специализант в психиатрична клиника в Ню Йорк.

От двете страни на Атлантическия океан в страните, където от Ковид-19 починаха хиляди хора, рецензиите са свързани основно с това, че има напора на заболели към лечебните заведения, които обаче нямат задоволително кревати и защитни дрехи.

Властите станаха обект на рецензии поради метода, по който действаха против епидемията: в Испания по тази причина, че до доста късно продължаваха да позволяват събиране на доста хора на едно място, във Франция - поради дефицита на маски, във Англия - поради това, че министър председателят Борис Джонсън, който " стискаше ръцете на всички в лечебните заведения при започване на предишния месец " и неотдавна даде позитивна проба за вируса, доста късно осъзна какво се случва.

В публикация от 6 март Международният медицински бюлетин сложи въпроса, че във Франция " се умножават " " подозрения за неопитност " на страната.

По това време, когато във Франция бяха регистрирани единствено два смъртни случая, публикацията обръщаше внимание на " тревожната " обстановка с дефицита на маски вид Еф Еф Пе 2 (FFP2), а управляващите отричали.

Четири седмици по-късно бе основан въздушен мост, с цел да бъдат импортирани един милиард маски, множеството от Китай.

Всички последни изследвания във Франция сочат съществено понижаване на доверието в способността на държавното управление да се оправи с рецесията.

" Ще пристигна време да се търси отговорност, това време ще пристигна, това е законно и демократично ", призна във вторник френският президент Еманюел Макрон, който прикани всички към примирение.

Съдебна отговорност

След като рецесията отмине, има заплаха опасността за санкциониране на ръководещите да стане действителност, пристигна ли време за избори. Най-скоро това може да се случи в Съединените щати, където в края на годината ще се гласоподава за президент.

" Прекалено рано е за заключения, само че тази рецесия може да се отрази по-скоро отрицателно на Доналд Тръмп ", който ще се бори за втори мандат, защото " реакцията му беше мудна и тромава ", съобщи Чарлс Купчан, учител по интернационалните връзки в Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Трудности може да изпита и бразилският му сътрудник и съдружник Жаир Болсонаро, който приказва за " неуравновесеност " и изрично отхвърля доктрината за карантиниране.

Тази тактика е рискована от здравна позиция и тревожи част от обществото в Бразилия, където депутатите от опозицията и центъра стартират да приказват за премахване на президента от власт.

Отвъд политическата орис на ръководещите на дневен ред излиза и въпросът за правосъдната отговорност.

Във Франция против членове на държавното управление са подадени осем тъжби за несъзнателно причиняване на гибел и още такива тъжби са в развой на внасяне.

" Увеличаването на броя на жалбите е симптом, че жителите не престават да наблюдават деликатно обстановката ", отбелязва специалистът по конституционно право Доминик Русо, въпреки че възможностите сходни процедури да доведат до резултат са минимални, както настояват магистрати.

Демокрация

Въпросът, който подхранва дебата: допустимо ли беше да се вземат по-рано фрапантни карантинни ограничения? Деликатна задача в изискванията на народна власт, в случай че не разполагаш с поддръжката на забележителна част от популацията.

" Ако обществото не е уверено в сериозността на обстановката, в случай че измежду учените има релативно различие, на вас, като човек, който взима политически решения, ви е мъчно да постигнете консенсус ", споделя пред Франс прес Карин Милсан, изследователка и специалист по системите за опазване на здравето.

" Данните, които Китай разгласи първоначално, не будеха боязън и доста хора тогава се питаха за какво е цялото това терзание ", спомня си Милсан.

В Китай се надигат гласове, които подлагат на критика цялостната липса на бистрота за същинския брой на засегнатите от епидемията и се показват опасения, че умрелите от ковид са доста повече от 3300, както оповестяват управляващите.

" Китай е властнически режим, който управлява информацията. Предвид обстоятелството, че епидемията потегли от пазар в Ухан, режимът води политика, ориентирана към възобновяване на престижа си ", споделя Милсан.

" Недостатъчната информация в началния интервал на разпространяване на вируса в Китай оказа по-голямо влияние от подценяването на данните. Правителствата от двете страни на Атлантическия океан чакаха прекомерно дълго. Ако Китай обаче беше алармирал по-рано, тези страни можеше да реагират по-добре и да бъдат по-добре готови ", споделя Чарлс Къпкан.

Що се отнася до методите на страните, давани за образец - като Южна Корея, която задуши епидемията с цената на убиващи свободата ограничения като цифрова локализация на инфектираните - те не могат да бъдат възпроизведени с лека ръка.

" Западните демокрации не желаят да взимат сходни ограничения, тъй като те допускат извънредно огромна интервенция в персоналния живот. Това е равнище на наблюдаване от страната, което те не одобряват умерено ", обобщава Джереми Шапиро, специалист в Европейския съвет по интернационалните връзки. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР