Преходът от производство на автомобили с вътрешно горене към електромобили

...
Преходът от производство на автомобили с вътрешно горене към електромобили
Коментари Харесай

Преходът към електромобили ще заличи 200 000 работни места в Германия

Преходът от произвеждане на коли с вътрешно горене към електрически автомобили в Германия ще понижи с една трета работните места в автомобилостроенето, предвижда водещият немски институт Ифо (ifo), представен от ДПА.

По данни на института сега броят на работещите в производството на коли с бензинови и дизелови мотори е към 613 000. Според изследването, направено по поръчка на Асоциацията на немската автомобилна индустрия (VDA), ще бъдат наранени сред 29 и 36 % от служащите, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Макар че към 86 000 от всички заети в бранша сега се чака да се пенсионират до 2025 година при прехода към електрическа подвижност, ще останат много. Миналата година немското държавно управление продължи програмата за дотации за закупуване на електрически автомобили до 2025 година като част от напъните си да бъдат понижени парниковите излъчвания.

За да се смекчи отрицателният резултат, би трябвало неотложно да стартира преквалификация на работната мощ в бранша, споделя ръководителя на изследването, професор Оливер Фалк. Производителите ще би трябвало да върнат в страната и индустриалните процеси, контрактувани за реализиране отвън техните фабрики, макар че това ще засегне доставчиците на части, акцентира Фалк.

Преходът към електрически автомобили съставлява огромно предизвикателство най-много за средноголемите предприятия в бранша на доставките, показва от своя страна президентът на Ифо, Клеменс Фуст.

През 2019 година цената на цялата продукция, обвързвана с мотори с вътрешно горене, е била 149 милиарда евро (180 милиарда долара), посочи Фуст, отбелязвайки, че електрическите автомобили към този момент не се нуждаят от глави на цилиндри, бутала, горивни помпи, свещи и ауспуси, които в множеството случаи се доставят от външни подизпълнители.

Научно-развойната активност и основаването на нови мощности за електрификация на бранша, наред с дигитализацията, способстваха за опазване на заетостта в автомобилостроенето, само че конструкторите към този момент стартират да понижават спомагателния личен състав.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР