Преходът към чиста енергия, необходим за предотвратяване на бързото повишаване

...
Преходът към чиста енергия, необходим за предотвратяване на бързото повишаване
Коментари Харесай

Глобалният енергиен преход може да причини краткосрочна икономическа болка



Преходът към чиста сила, нужен за попречване на бързото повишение на температурите, може да понижи международния Брутният вътрешен продукт с 2% до 2050 година, само че евентуално икономическия напредък ще бъде възобновен преди края на века, се споделя в отчет на консултантската компания за естествени запаси Wood Mackenzie (WoodMac), представен от организация Ройтерс.

Инвестициите в технологии като слънчеви и вятърни ферми, както и в съвременни акумулатори ще генерират работни места, само че в това време зеленият преход евентуално ще докара до загуба на работни места и на данъчни доходи при производството на изкопаеми горива, се споделя в отчета, озаглавен " Без болежка няма облага: Икономическите последствия от ускорение на енергийния преход ".

" Това никога не е метод да се каже, че не би трябвало да преследваме прехода или да го забавяме “, сподели Питър Мартин, основен икономист на WoodMac. " Тази болежка в кратковременен проект ще се изплати в дълготраен проект. "

Ползите от ограничението на повишението на температурите до 1,5 градуса по Целзий, както се приканва от Организация на обединените нации, биха могли да усилят международния Брутният вътрешен продукт като цяло с 1,6% през 2050 година, се споделя още в отчета. Но дейностите, нужни за стимулиране на прехода, с цел да се предпазят температурите от надвишаване на това равнище, могат да понижат Брутният вътрешен продукт през 2050 година с 3,6%, което ще докара до отрицателен стопански удар от 2 на 100.

Според WoodMac въздействията няма да се усещат отмерено. Китай ще почувства към 27% от общия стопански удар от 75-те трилиона $ в международния Брутният вътрешен продукт до 2050 година, до момента в който Съединени американски щати ще бъдат наранени към 12%, Европа - 11%, а Индия към 7%.

Икономики като Ирак, които нямат финансови запаси за вложение в браншове, които не са свързани с изкопаемите горива, могат да претърпят най-големи загуби в икономическата продукция, се споделя още в отчета.

Богатите стопански системи със мощни финансови пазари, които към този момент имат огромни вложения в технологии за енергиен преход или податливост да влагат в нови технологии, ще бъдат по-добре позиционирани. Франция и Швейцария, да вземем за пример, евентуално ще се радват на непретенциозен подтик в икономическия напредък.

Икономическите изгоди от енергийния преход би трябвало да стартират да се демонстрират след 2035 година, а изгубената икономическа продукция в последна сметка ще бъде възобновена преди края на века, показва в умозаключение WoodMac в своя отчет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР