Прегряването на кошерите заради глобалното затопляне ще бъде основната причина

...
Прегряването на кошерите заради глобалното затопляне ще бъде основната причина
Коментари Харесай

Учени разкриха основната причина за измирането на пчелите

Прегряването на кошерите поради световното стопляне ще бъде главната причина за всеобщата крах на пчелите на всички континенти през идващите години. Това предизвестяват учени в публикация, оповестена в списание Functional Ecology.

" Ако температурите на Земята се усилят толкоз, колкото предвиждат климатолозите, пчелите ще се окажат на ръба на изгубването, защото ще доближат физиологичните си лимити и изцяло ще изчезнат в по-топлите региони на техните местообитания. Подобна вероятност ни отрезвява и ни плаши ", акцентира Пол Карадона от Северозападния университет в Еванстън.

През последните години учените записват бърз спад в броя на домашните и дивите пчели на всички континенти, като се изключи Антарктида, където тях просто ги няма по този начин или другояче. През последните пет до 10 години популациите на диви пчели са намалели с 25-30 %, а броят на домашните пчели в Съединени американски щати единствено през 2015 година е намалял на половина.

Основните аргументи за всеобщото измиране на пчелите са световното стопляне, паразитни червеи от рода Varroa, които популяризират вируси, деформиращи крилете на насекомите, пестициците и загадъчния " синдром на колапса на колониите ", при развиването на който пчелите работнички ненадейно хвърлят матката и напущат кошера.

Карадона и сътрудниците му са се пробвали да схванат, каква роля може да играе климата във всички тези процеси. След редица опити учените са стигнали до извода, че повода за всеобщото измиране на пчелите е това, че поради високите температури в кошера насекомите не могат да изпаднат изцяло в хибернация през зимата. Поради тази причина те бързо изгаряли запасите от мазнини и са се събудили напролет отслабени.

Въпреки че този феномен няма съвсем никакво въздействие върху живота на пчелите в естествените кошери, обстановката обаче може да стане пагубна през идващите години, когато температурите в кошерите ще са доста по-високи на цялата планета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР