Преговорите за коалиционни приоритети по тема Екология на политическите формации

...
Преговорите за коалиционни приоритети по тема Екология на политическите формации
Коментари Харесай

Правителството възможно: 99% съгласие и гори и климат в нови правителствени звена

Преговорите за съдружни цели по тематика " Екология " на политическите обединения " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " през днешния ден започнаха най-малка парламентарна група към най-голяма - като в общи черти се съгласиха по тях. В умозаключение на диалога водача на " Продължаваме промяната " Кирил Петков заключи, че очевидно това е сферата с най-вече проблеми. Отбелязано беше, че 99% от целите се споделят от всички участници.

Според него кражбите са тройно по-големи от действителната стойност на резултатите и това демонстрира, че пари ще има и за решение на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия с цена за човешки живот. Именно това са предпочитаните области дружно с наказателните процедури и новите технологии по отношение на въглеродните излъчвания. " Екологията е и разход, и опция. "

Според Петков биоразнообразието е голям запас за България - който още можем да опазим. " Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната дюна ли е и сходни ", сподели той. Петков предложи да се стартира с дребни стъпки, като унищожаване на пластмасата за еднократна приложимост от министерствата.

" Демократична България " бе показана от добре известни с природозащитната си активност специалисти - от съпредседателя на партия " Зелено придвижване " (една от трите партии в коалицията) Борислав Сандов, дълготраен ръководител на студентска природозащитна организация " Юнеко ", член на коалиция " За да остане природа в България ", и от Тома Белев - ръководител на природозащитната организация " Асоциация на парковете в България ", член на коалиция " За да остане природа в България " и специалист на " Демократична България ". Белев се показа като специалист в сферите гори и биоразнообразие и със своя 30-годишен опит в природозащитното законодателство. Сандов, който управлява съдружната група по тематиката, се показа като бакалавър география и семестриално приключено ръководство в региона на промени в климата, народен представител в късите 45-о и 46-о Народно заседание. От партия " Да, България " взе участие Емил Георгиев, бизнесмен и деятел на самодейността за чист въздух в София, а от " Демократи за мощна България " - Грети Стефанова, строителен инженер, общински консултант в София и деятел за чист въздух.

" ИТН " бе показана от Георги Георгиев и Силвия Бакърджиева. Първият се показа като експерт по капиталови планове - вложения във ВИК. Силвия Бакърджиева - правист и подготовка по право на Европейски Съюз. Опит в държавни институции и комисии по околна среда към европейските институции. Георги Кипишев - инженер във ВЕИ бранша и народен представител в 46-ото Народно заседание. Иван Хиновски - машинен инженер, ръководство на енергийни планове и енергийна успеваемост и ръководител на " Български енергиен конгрес ", защитаващ използването на боклуци като гориво за сила.

Представителите на Българска социалистическа партия са досегашните депутати Атанас Костадинов и Явор Божанков, както и от Емил Димитров (представител на съдружния сътрудник партия Политически клуб " Екогласност ", образувана след разединение на Националното съдружие " Екогласност ", взело участие в митингите за рухване на ръководството на Българска комунистическа партия през 1989 година, като самият Димитров е бил член на Държавна сигурност).

" Продължаваме промяната " бе показана от Мирослава Петрова (активист на съдружие " Да запазим Корал " и новоизбран народен представител от " Продължаваме промяната " ). При представянето си тя съобщи, че изходната точка за диалога е кредото " природата-човек-общество ". Цветелина Симеонова се показа като ученик на Лесотехническия университет и експерт по ръководство на околната среда. Третият специалист от водещата политическа мощ бе Татяна Султанова - магистър еколог, със специализации по микробиология и биотехнологии, учител в Пловдивския университет по ръководство на околната среда. Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков също е прочут с природозащитната си поддръжка през годините за опазването от застрояване на народен парк " Пирин " и плажа за природосъобразен туризъм " Корал ". Петков се показа и посредством татко си - академик природозащитник.

Демократична България

Политиките бяха показани от Борислав Сандов. Според него тематиката е подценявана в България, до момента в който е съществена в политическия международен ред. Той акцентира смисъла на срещата в Глазгоу за световните политики за климата. Сандов подсети, че климатичните политики за хоризонтални и засягат разнообразни браншове и поддържа концепцията за основаване на позиция за вицепремиер по тематиката.

По отношение на националните политики за околна среда Сандов акцентира връзката им с човешкото здраве. Той подсети, че страната има неприятно осъществяване - към 15 наказателни процедури единствено в бранш " околна среда " и с 4 правосъдни каузи против България в Съда на Европейски Съюз по тях. Той заключи, че сполучливите акции са най-много от гражданските начинания, до момента в който институциите печелят наказания. Сандов даде за образец делата на еврокомисията против страната за мръсния въздух, като то се води на фона на данни, че България е на трето място в света по смъртност от респираторни заболявания. " В рамките на пандемията мръсният въздух прави жителите още по-уязвими ", съобщи Сандов.

Дори единствено да се съсредоточим върху наказателните процедури, това ще зададе един дълъг дневен ред за политически дейности. Отделно обаче в подтекста на зеления преход имаме опция България да взе участие в прехода, запазвайки биоразнообразието и управлявайки ресурсите си. Включително би трябвало да се обезпечи достъп до питейна вода, канализация и филтриране на водите - което не се случва даже в елементи от столицата и курортите на страната.

В подтекста на дейното гражданско общество той подсети предложенията на коалиция " За да остане природа в България " и съобщи, че значително " Демократична България " ги поддържа.

По отношение на атмосферния въздух Сандов настоя за възстановяване на мониторинговата система с повече станции за премерване, които да дадат информация за източниците и равнищата на замърсяване, в това число преносими и нови технологии и обществен достъп до данните. Включително в случаите с огромни индустриални предприятия ниските наказания действително подтикват замърсителите да заплащат и да не престават да замърсяват. Сандов предложи и нови технологии и надзор върху атмосферното замърсяване. Предложи и нови регулации за замърсявания от несъразмерни звук, миризма и осветяване - които досега не са законово ограничавани.

Като приоритет в съдействие с Министерството по енергетика той уточни ВЕИ и ограничение отоплението с дърва и въглища с оглед чистотата на въздуха и публичното здраве, в изгода и на енергийно бедните. Също по отношение на атмосферния въздух той уточни потребността от работа с министерството на превоза за мрежа от зарядни станции за електрически коли.

По отношение на водата Грети Стефанова повтори потребността от достъп до питейна вода за жителите. Като бърза мярка до края на годината тя настоя за обзор на положението на язовирите. Като проблематичен тя уточни рилския язовир " Бели Искър ", който доставя част от София и чиято стена се нуждае от незабавен ремонт. Проблеми Стефанова уточни и при язовирите " Тича ", " Камчия ", " Ястребино " и " Студена ". Тя уточни, че новоизграденият тръбопровод към Перник е нефункционален и противозаконен. България е една от петте страни в Европа с незадоволително вода и точно по тази причина са построени язовирите - над 5700, които все още се ръководят от разнообразни институции., като 2001 година някои от тях даже са станали частни и употребени без оглед предварителна защита на наводненията.

Грети Стефанова предизвести и за сериозния проблем с хвостохранилища - в това число уранови. При дъжд и снеговалеж нечистата вода отравя почвата и водоемите. Трябва уединяване и обезопасяване. По отношение на мини-ВЕЦ и филтриране на отпадните води също има потребност от надзор и по-добро ръководство на ресурсите. Тя подсети, че до момента в който България е бедна на водни източници, тя е извънредно богата на минерална вода и има потребност от по-добро ръководство на този запас.

Емил Георгиев настоя за прекъсване на нерегламентирания импорт на боклуци и промени в доста държавни и общински организации, без това да се отрази на рециклиращата промишленост. " В момента ние живеем в едно голямо бунище ", съобщи той. Като приоритет той уточни преосмисляне на оползотворяването посредством изгаряне и недопускане на плана за изгаряне на боклуци в " Топлофикация-София " и пренасочване на ресурса към по-перспективни способи за ръководство на отпадъците. Георгиев уточни, че се позволяват пробни технологии, които по-късно надвишават количеството и стават естествена процедура. 65% от опаковките би трябвало да се рециклират от 2025г, подсети той. Според него би трябвало по-добра система за сметосъбиране, действително разделно събиране и преработване, в това число посредством промени в такса боклук на база действителен боклук и правилото " замърсителят заплаща ". Депозитната система за пластмасови бутилки се част от този развой - платеното за амбалажа се връща на купувача при връщането му посредством депозитни контейнери. Разходите за такава система се компенсира от високия % преработване - до 95%, а все още България заплаща повече за неефективната си система. Георгиев настоя, че ръководството на отпадъците е част от по-доброто прилагане на ресурсите и кръговата стопанска система.

Тома Белев приказва за нужни ограничения за превантивна активност и биоразнообразие. Има голям предпазен надзор за одобрение на един план, само че няма надзор след това на осъществяването му. Конкурсно начало и специалисти в Министерство на околната среда и водите и наложителна система за подготовка - вижда се непознаване на законите на управническо равнище. Нужно е да се задейства ЗОПОЕЩ - действителна отговорност при увреждане на природата. Наказва се, само че не се задължава виновникът да възвърне средата. Важно е решенията да се съблюдават - както е да вземем за пример с плановете за автомагистрала " Струма ", която е утвърдена по един метод, само че поради опити да се промени трасето отвън екооценката към момента не е осъществена.

В сферата на биоразнообразието Белев уточни увеличение на предпазените територии, възобновяване на речните течения, в това число в акваторията на Черно море и дейности за зоните от " Натура 2000 ". Строга отбрана на типовете и съблюдаване на проектите за запазване и ръководство. Възстановяване и запазване на рибните запаси, в това число прекъсване на траленето в Черно море, изкупуване на местообитания (степи, дюни, влажни зони), действителни защитни режими на " Натура 2000 " със възбрана на градежи в зони А и Б на Черноморието и прекъсване на застрояването - като да вземем за пример естествен парк " Странджа ". Около 1 милиарда лв. от ОПОС могат да се пренасочат за изкупуване на значими местообитания, като другояче ще бъдат изгубени. Важно е да има непрекъсната платформа за мониторинг на ръководството на " Натура 2000 " и обезпечаване на действителна научна информация. Ревизиране на национални документи като тактика за биоразнообразието и рамката за деяние на " Натура 2000 ". Важно е и развиване на законодателството за биоразнообразието в градска среда.

Сандов подсети и потребността от кроссекторни ограничения със земеделието като ограничение на пестицидите и нитратното замърсяване на земеделските почви. Той още веднъж прикани за краткотраен мораториум на градежи по Черноморието да създаване на законодателно промени за отбрана на крайморската линия.

ИТН

Силвия Бакърджиева акцентира, че споделят огромна част от предложенията на " Демократична България ". Наказателните процедури към този момент са 16 и тежки, като не могат да бъдат позволени краткосрочно. Тя счита, че транспонираното европейско законодателство е положително. Проблемът е в недоброто използване и разходването на наличните средства без резултат.

Тя акцентира, че сериозният запас от ОПОС за ВИК очевидно не е бил задоволителен за ръководство на отпадните води, където също има наказателна процедура. 48% агломерации нямат канализационни системи. В регион Хасково 85% от водата се губи, а оборудванията са само че повече от 40%. Ремонтите и повредите са 5 пъти повече от тези в другите страни. Трябват милиарди, само че тези пари ги има. Важното е по какъв начин се харчат.

Нужно е да се завършат всички проекти за ръководство на речните басейни и рисковете от наводняване, в това число възстановяване на координацията сред Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, КЕВР и всички звена с отговорност, в това число новосъздадения ВИК холдинг.

В бранша боклуци тя се съгласи с акцента върху връзката сред преработване и кръгова стопанска система. На 12 ноември е почнала нова наказателна процедура за нетретиране на боклуци преди преработване. Тя акцентира и дългата наказателна процедура за остарели депа за боклуци, които към момента не са закрити - все още 43. Съгласи се, че " България тук-там е превърната в едно голямо бунище ". Тя прикани за вложения в бранша да технологии за преработване. Съгласи се с предлагането за въвеждане на правилото за замърсителя заплаща и такса боклук съгласно изхвърленото - смяна, която се отсрочва от години. Според нея сега заплаща бизнесът, само че не и битовите консуматори.

По отношение на биоразнообразието Бакърджиева поддържа предложенията на " Демократична България " и се спря на статистиката за предпазените зони и наказателните процедури в бранша, в това число потребността от цели и ограничения за отбрана на зоните от " Натура 2000 ". Подкрепи прекъсването на противозаконните строителство и сечи и опазването на " Натура 2000 ", само че без да се стопират огромни планове. Бакърджиева уточни, че е значимо да се ръководи и управлява разпространяването на инвазивни типове, за което България също има стартирана европейска наказателна процедура.

Има Такъв Народ поддържаха и потребността от следващ надзор за въздействието върху околна среда на плановете. По отношение на енергетиката и връзката с промените в климата, както и задачите на Европейската зелена договорка, бе посочено, че България е мощно закъсняла и е значимо дейностите да стартират. Силвия Бакърджиева уточни, че европейските цели към този момент са избрани, в това число с присъединяване на България на най-високо равнище. От задачите на Зелената договорка произтичат съответни секторни политики и до 2030г. за България се плануват понижаване на излъчвания и принос за по-добро ръководство на земеделие и гори за усвояване на излъчвания.

Бакърджиева поддържа Тома Белев и за потребността от подсилване на експертния потенциал на Министерство на околната среда и водите. Тя акцентира, че бранш " климат " не може да бъде концентриран в една дирекция на Министерство на околната среда и водите както до момента, тъй като е хоризонтална логичност във всички браншове и поддържа потребността от вицепремиер по тематиката. Тя предложи и основаване на контактно звено по климатичните промени във всяко министерство.

Българска социалистическа партия

Приоритетите на Българска социалистическа партия показа Атанас Костадинов. Той прикани за смяна посредством промени, тъй като " отиването оттатък чисто политическото единодушие за смяна става посредством " радикални промени ". Проблемите съгласно него са " трагични " и има потребност от изострен език. Той отбелязва, чи групировката има 8 целта с над 100 ограничения по тях.

Според Костадинов водите като първа предпочитана област има потребност от смяна на ръководството посредством връщане към ръководството на басейнов принцип и съблюдаване на Рамковата инструкция за водите. ВИК законодателство без промяна във водното ръководство няма да бъде дейно, съгласно Българска социалистическа партия. Костадинов прикани за съблюдаване на йерархията - потребността от секторни управнически документи и проекти за ръководство на басейните и предварителна защита на наводненията. Напомни, че задачите и ограниченията за запазване на " Натура 2000 " са част от ръководството и на водите. След тези йерархично по-общи документи може да се създаде и промяната на ВИК бранша.

Костадинов акцентира, че пари за води и ВИК има - в националния бюджет, във Фонда за възобновяване, в европейските оперативни стратегии. Той прикани да не се поддържа концесиониране на обществена комунална активност, а да се поддържат общините за по-ефективно ръководство. Според него бъдещето на ВИК холдинга и държавното дружество за ръководство на язовири е подозрително.

Като предпочитани ограничения бяха посочени достъпът на дребни обитаеми места до вода, филтриране на водите, обезопасяване на отпадните води, стабилно прилагане на подземните водни тела, създаване на санитарно-охранителните зони и тактика за морските води на България. Костадинов предизвести за рискове пред планиране на нови Водноелектрическа централа мощности и прикани за обособяване на финанси и обществен достъп до данни за мониторинг на водите.

Вторият приоритет за Българска социалистическа партия е биоразнообразието, като те се съгласиха с потребността от ограничения по наказателните процедури - цели и ограничения за зоните от " Натура 2000 ". Българска социалистическа партия предложиха решение на структурните проблеми посредством консенсус върху нужните промени на Закона за биоразнообразието, без належащо придържания със противоречивия вид, стартиран от Министерство на околната среда и водите по времето на Нено Димов. Бе маркирана и потребността на регулярен теоретичен мониторинг и действителни дейности за типове и местообитания в неприятно положение. Бе посочена и потребността от създаване на проекти за ръководство за всички зони и територии с национална и европейска отбрана, както и картиране на екосистемните услуги и зелена инфраструктура.

Костадинов акцентира досегашния спор сред природозащитни организации и бизнес. Заради заобикалянето на държавните отговорности бизнесът не е припознал конкурентното преимущество, което дава непокътнатата околна среда, която да го подкрепя. Държавата може да приключи този конфликт, съобщи Костадинов.

Българска социалистическа партия акцентира смисъла на рамковите документи за запазване на биоразнообразието, " Натура 2000 ", горите, инвазивните типове, при които те се съгласиха с целите, обрисувани от " Демократична България ". Тук те включиха и настоящи обществени научни данни.

Трети приоритет на Българска социалистическа партия е тематиката за въздуха. В отбрана на " позеленяването " Костадинов поддържа и дребни стъпки като мрежа за зареждане на електрическите коли. Останалите ограничения съгласно него съответстват с тези на " Демократична България " и Има Такъв Народ.

Приоритетът за кръгова стопанска система и ръководство на отпадъците бе показан от Явор Божанков. Той акцентира, че ресурсите на Европа не са обезпечени. България не преработва дейно ресурсите си. Отчетеното преработване не дава отговор на практиката на изгаряне на облекла, гуми и масла. Според докладите на Министерство на околната среда и водите ние изпреварваме други страни. Държавата е удобна дестинация за противозаконен импорт. Мерките, предлагани от Министерство на околната среда и водите, са за законодателни промени и административен надзор. Българска социалистическа партия поддържа и промяна на рециклиращите субекти, както предлага " Демократична България ", както и на правилото " замърсителят заплаща " и действително делене на отпадъците и заплащане съгласно изхвърлянето. Предлага се и въвеждане на знаци за въглероден отпечатък.

Според Божанков въвеждането на депозитна система за боклуци ще значи съществена промяна на образуването и използването на такса боклук. Тя би означавала и предварителна защита на отрицателна практики по изгаряне, тъй като ще вкара тласъци за възпиране от изгаряне. Важно е и въвеждането на софтуерни условия към преработването. Той акцентира и потребността от кръгови вериги и достъп на българските рециклиращи компании до европейско финансиране за технологии по преобразяване на отпадъка в суровина.

Петият приоритет климат бе показан в резюме от Атанас Костадинов. Българска социалистическа партия се разгласи за съблюдаване на отговорностите по Зелената договорка само че " гладко " да извърши тежката задача. От позиция на връзката на тематиката с голям брой области на държавна политика, се поддържа отделянето й отвън Министерство на околната среда и водите в настрана климатично министерство.

Изненадващо Българска социалистическа партия открои горите като част от околната среда, а не като обект само на стопанско обмисляне с оглед лов и дърводобив. Формацията поддържа концепцията на " Демократична България " организацията по горите да бъде самостоятелен от МЗХГ орган с контрол от държавното управление, в това число от екоминистерството.

В област енергетика Българска социалистическа партия поддържаха нисковъглеродни технологии и съблюдаване на екологичното законодателство, за което страната би трябвало да подкрепи бизнеса с по-бързо издаване на административни актове и възстановяване на последващия надзор.

В резюме от " Продължаваме промяната " споделиха, че са чули множеството от своите цели и са обнадеждени за общо единодушие. Мироклава Петрова от обединението акцентира, че се е дискутирало експертно в дълбочина, само че е значимо да се подчертае за антикорупционната смяна изисква и ясна смяна към повече бистрота и присъединяване на гражданското общество по всяко от изложените тематики, като даде за образец работата на Александър Дунчев в служебното държавно управление. Дунчев е новоизбран народен представител на групировката, горски специалист и дълготраен природозащитен деятел от коалиция " За да остане природа в България ", сегашен шеф на Изпълнителната организация по горите в неплатен отпуск. Според Петрова институциите би трябвало да бъдат поръчител за това, че природата към този момент няма да е жертва на корупцията.

Тя акцентира и потребността да се регистрира рекреационния капацитет на опазената природа. Като образец за това, че опазената природа е от изгода и за бизнеса, тя даде презастроеното Черноморие и потребността от срутване на противозаконни и изоставени градежи. Кирил Петков добави, че тук би трябвало да се имат поради и " къщички за птички, заемащи цели плажове ", препращайки към строителството в предпазена околност Алепу.

В края на диалога Александър Дунчев поддържа тезата, че горите са основни за запазване на природата. От позиция на Европейската зелена договорка те са основен приоритет за акомодация към климатичните промени. Подкрепена бе още веднъж концепцията те да се ръководят като без значение държавно звена отвън досегашното им послушание на министерството на земеделието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР