Преговорите във Виена за спасяване на ядреното споразумение с Иран,

...
Преговорите във Виена за спасяване на ядреното споразумение с Иран,
Коментари Харесай

Преговорите във Виена за иранската ядрена програма се подновяват

Преговорите във Виена за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран, които съгласно участници са на финалната права, ще бъдат възобновени на следващия ден, заяви през днешния ден Европейският съюз, представен от Франс прес.

„След съвещания със съответните държавни управления в разнообразни столици, участниците ще продължат дискусиите“, се споделя в малко изказване на Европейски Съюз, който е претрупан с координирането на процеса.

Преговарящите се разделиха в края на предишния месец, призовавайки за „политически решения“ след постигнатия от началото на годината прогрес.

Преговорите, почнали напролет на 2021 година, се водят сред Иран и останалите страни по съглашението (Германия, Франция, Китай, Русия и Великобритания), като Съединени американски щати вземат участие непряко. Вашингтон се отдръпна от договорката през 2018 година, по време на мандата на президента Доналд Тръмп, съгласно който тя е неефективна. След това Съединените щати постановиха още веднъж икономическите си наказания против Иран. В отговор Техеран се отхвърли да съблюдава рестриктивните мерки, наложени на нуклеарната му стратегия. Целта на сегашните договаряния е и двете страни да се върнат към съблюдаване на съглашението.

Миналата седмица Съединени американски щати предизвестиха, че остават „малко седмици“, като показаха предпочитание за директни договаряния за реализиране на компромис „на финалната права“.
След подновяването на договарянията във Виена „бързо ще разберем“ дали е допустимо съгласие, или това е началото на ескалация на напрежението и рецесия, акцентира почитан американски представител.

От своя страна Техеран съобщи, че чака отговор от американците.

„Естествено е Ислямска република Иран да чака да бъдат взети нужните решения от другата страна, изключително от Вашингтон“, сподели през днешния ден представителят на иранското министерство на външните работи Саид Хатибзаде. „Надяваме се, че американската делегация ще се върне във Виена с ясни указания по какъв начин да извърши отговорностите си по анулацията на глобите.“
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР