Преговорите в Лондон между делегациите на и ЕС относно протокола

...
Преговорите в Лондон между делегациите на и ЕС относно протокола
Коментари Харесай

Лондон: Няма пробив по преговорите с ЕС за Северна Ирландия

Преговорите в Лондон сред делегациите на и Европейски Съюз по отношение на протокола по Северна Ирландия, подписан в границите на съглашението по Брекзит, не ги приближиха до постигането на компромис. Това съобщи през днешния ден английският министър по Брекзит и интернационална политика Дейвид Фрост, представен от БГНЕС.
„ По време на срещата не бе сбъднат никакъв пробив. В същото време не може да се приказва и за неуспех: ние считаме да продължим с договарянията. Онова, което е належащо, е в скоро време да се стигне до решение, което да спомага за запазването на мира в Северна Ирландия и до нормализирането на ситуацията в района ”, акцентира той.
Срещата със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович е траяла 3,5 часа. Проблемът се състои в това, че протоколът се ползва във типа, който основава комплициране в Северна Ирландия. По думите на Фрост, Европейски Съюз упорства оптимално прецизно да се следва текстът на протокола. Но действителността е такава, че това е доста уравновесен документ, формиран да поддържа мирния развой и визира доста чувствителни политически въпроси в Северна Ирландия.
 Париж предизвести Лондон да не си играе с протокола за Северна Ирландия Париж предизвести Лондон " да не си играе " с протокола за Северна Ирландия
Френският министър по европейските въпроси предизвести Англия да не играе игри със специфични правила за търговия след Брекзит з...
Ако Англия и Европейски Съюз не реализиран компромис, Лондон си резервира правото да приложи член 16 от протокола по Северна Ирландия, който разрешава предприемането на едностранни дейности, в случай че спазването му „ води до съществени стопански и обществени усложнения ”. В изказването на кабинета на Джонсън след срещата сред Фрост и Шефчович в границите на Съвета за партньорство сред Европейски Съюз и Англия, се показва загрижеността на Лондон от неналичието на „ забележителен прогрес ” по въпроса за договореностите в региона на ветеринарните ограничения и понижаване броя на митническите инспекции в пристанищата на Северна Ирландия.
Британските управляващи показаха неодобрение от продължаващото деяние на възбраната за импорт в Северна Ирландия от останалите елементи на Обединеното кралство на прясносмляно месо и редица други артикули, в това число семена от картофи. В същото време Лондон получи уверения от Брюксел, че Европейски Съюз има подготвеност да промени наличието на протокола по отношение на доставката на лекарствени препарати в Олстър.
Европейският съюз заплаши Англия с ответни дейности, в случай че тя откаже да приложи съглашението за търговия след Брекзит, откакто договарянията не дадоха резултат. Марош Сефчович съобщи, че търпението на Брюксел към Лондон е " изчерпано " поради неспособността му да наложи инспекции на стоките, които се изпращат от Англия към Северна Ирландия. " Днес мога да кажа, че сме на кръстопът в нашите връзки с Англия. Доверието, което би трябвало да бъде в основата на всички връзки, би трябвало да бъде възобновено ", съобщи той на конференция в Лондон.
Ако Обединеното кралство предприеме по-нататъшни едностранни дейности през идващите седмици, Европейски Съюз ще реагира бързо, твърдо и уверено, съобщи заместник-председателят на Европейска комисия. Това може да бъдат правни дейности, арбитраж или други ответни ограничения, в това число целенасочени цени, което провокира диалози за " колбасната война " сред Англия и Европейски Съюз. Шефчович настоя, че Брюксел не желае да се стига до там и предложи курсът да бъде поправен, до момента в който не е станало късно. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР