Преговорите между делегациите на Конференцията на ООН за климатичните промени

...
Преговорите между делегациите на Конференцията на ООН за климатичните промени
Коментари Харесай

След липсата на консенсус, преговорите на климатичната конференция на ООН в Мадрид продължават

Преговорите сред делегациите на Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени (COP-25) в Мадрид ще продължат и през днешния ден, предадоха международните организации.

" Следващото съвещание ще се състои в 15,30 ч. (16:30 ч. бълг. време). Моля да впрегнете всичките си сили, с цел да получим амбициозно съглашение. Разчитам на вас за реализиране на консенсус " - с този апел се обърна към участниците във форума ръководителят на COP-25, министърът на околната среда на Чили Каролина Шмит, съобщи ТАСС.

Срещата стартира на 2 декември и трябваше да приключи на 13 декември. Преговорите бяха продължени, тъй като страните не можаха да съгласуват финален документ. Делегациите не можаха да реализират договореност за механизмите, планувани от член 6 от Парижкото съглашение, който контролира пазара на въглеродни излъчвания.

Има големи разлики и по други значими въпроси като климатичните упоритости и финансирането, добавя Франс прес.

Вчера предложение за финален документ от чилийското председателство на форума не бе признато от доста страни поради диаметрално противоположни аргументи. Някои от тези, които го отхвърлиха, желаеха повече храброст в климатичните упоритости, а други бяха срещу.-->

" Не можем да кажем на света, че понижаваме упоритостите си в битката с климатичните промени ", настоя заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

При актуалното движение на излъчвания на газове с парников резултат до края на века температурите може да се покачат с сред 4 и 5 градуса по Целзий. Дори и страните, подписали Парижкото съглашение за климата, да съблюдават уговорките си, стоплянето ще трансферира 3 градуса по Целзий.
 
Всички страни би трябвало до другата конференция за климата, която ще бъде в Глазгоу в края на идната година , да показват ревизирана версия на уговорките си. На този стадий към 80 страни са го създали, само че те съставляват едвам към 10% от световните парникови излъчвания.

Последната версия на заключителния документ от актуалната конференция, показан за полемики тази нощ от чилийското председателство, е по-добър от предната версия, само че е към момента несъвършен, разяснява през днешния ден Катрин Абрьо от неправителствената организация Мрежа за деяние за климата.

Според наблюдаващи договарянията за въглеродните пазари пък са в задънена улица, добавя Агенция Франс Прес.

По този въпрос ДПА оповестява, че Коста Рига е оглавила от 29 страни, които са популяризирали претенции във връзка със основаването на обективен и резистентен пазар на въглеродни излъчвания. Групата упорства за възбрана на старите документи за въглеродни излъчвания, датиращи отпреди Парижкото съглашение за климата и прекъсването на двойното преброяване на въглеродните заеми. Сред страните от тази група са Германия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Австрия Англия, Дания, Нова Зеландия, Вануату и Маршаловите острови и други.

По мотив протичащото се в Мадрид шведската екоактивистка Грета Тунберг написа в Twitter: " Както наподобява конференцията е в развой на раздробяване. Науката е ясна, само че е пренебрегната. Но каквото и да се случи, няма да се откажем. Ние едвам започваме ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР