Преговарящи от страните членки на ЕС и евродепутати се споразумяха

...
Преговарящи от страните членки на ЕС и евродепутати се споразумяха
Коментари Харесай

ЕС се споразумя за правилата при запълване на газовите хранилища



Преговарящи от страните членки на Европейски Съюз и евродепутати се споразумяха за разпоредбите за запълване на европейските газови складове преди зимата, пробвайки се изградят буфер за доставки и да се приготвят за вероятни спирания на съветските потоци на естествен газа, оповестява Ройтерс.

Русия доставя 40% от газа в Европейски Съюз и предишния месец прекъсна доставките за Полша и България, откакто те отхвърлиха да заплащат за горивото в рубли, припомня организацията.

Сделката ще изисква от страните членки на Европейски Съюз взаимно да запълнят потенциалът на газовите складове минимум на 85% до ноември тази година и през 2023 година и до 90% през 2024 и 2025 година В момента газовите складове са запълнени на 41%.

Всяка страна също по този начин би трябвало да сложи в предпазване задоволително газ, за ​​да покрие 35% от годишното си ползване през последните пет години. Тази система е предопределена да понижи тежестта върху страните с огромни складове за природен газ, откакто Унгария, Австрия и Нидерландия показаха опасения, че техните компании ще бъдат принудени да купуват огромни количества газ на съвсем рекордни цени, до момента в който тези страни с дребни газови складове не биха правили такива огромни по размер покупки.

Страните без уреди за предпазване на газ пък ще би трябвало да съхраняват задоволително гориво в други страни, с цел да покрият 15% от годишното си газово ползване. Кипър, Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други страни, са освободени от това условие.

" Това, което е заложено в разпоредбите, е обезпечаването на доставки на газ за идната зима за всички европейци ", сподели водещият договарящ от страна на Европарламента, някогашният полски министър председател Йежи Бузек.

Втечненият природен газ и съхраняваните горива като нефт ще могат да се включат в заложените цели за запасите.

Държавите също по този начин би трябвало да сертифицират притежателите на обекти за предпазване, с цел да ревизират дали те съставляват опасности за енергийната сигурност - ход, ориентиран непосредствено към съветския " Газпром ", който преди месеци задържа своите европейски места за предпазване на извънредно ниски равнища. Операторите, на които е отказано узаконяване, би трябвало да се откажат от собствеността или контрола върху газохранилищата.

Опасенията по отношение на съветските доставки към този момент накараха компаниите от Европейски Съюз да стартират да презареждат хранилищата с рекордно скорост след края на зимния сезон, макар високите цени на синьото гориво.

Страните от Европейски Съюз и Европейският парламент би трябвало публично да одобрят договорката. Европарламентът би трябвало да я гласоподава идващия месец, показва Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР