Преглед на близо двеста научни публикации показва, че умерената консумация

...
Преглед на близо двеста научни публикации показва, че умерената консумация
Коментари Харесай

Кафето има чудодеен ефект върху храносмилането

Преглед на близо двеста научни изявления демонстрира, че умерената консумация на кафе - три до пет чаши на ден - не вреди на храносмилателната система, а по-скоро понижава риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни болести. Резултатите са оповестени в списание „ Nutrients “.

По пътя си през стомашно-чревния тракт кафето оказва три съществени резултата: върху стомашната, жлъчната и панкреатичната секреция, нужни за храносмилането, върху чревната микрофлора и върху перисталтиката - стесняване на стените на дебелото черво, развой, нужен за прекосяването на храната през храносмилателния тракт.

Анализът на 194 изследвания демонстрира, че кафето, когато се употребява в умерени количества, подтиква храносмилателния развой и подкрепя прекосяването през дебелото черво, усилва броя на " положителните бактерии " в червата, понижава риска от формиране на камъни в жлъчката и има предпазен резултат върху черния дроб, в това число против злокачествени болести като хепатоцелуларен карцином, един от най-често срещаните типове рак на черния дроб.

" Противно на някои догатки, потреблението на кафе като цяло не е обвързвана с чревни или храносмилателни проблеми ", споделя доктор Астрид Нелиг, почетен шеф на изследователския отдел във Френския народен институт за опазване на здравето и медицински проучвания (INSERM), създател на прегледа, в известие за пресата от Френския институт за научна информация за кафето (ISIC). „ В някои случаи кафето оказва помощ при общи храносмилателни недоволства. Нови данни сочат също, че потреблението на кафе способства за увеличение на равнищата на позитивните чревни бактериални групи, като да вземем за пример бифидобактериите. "
Спанакът е доста потребен за вас, в случай че имате този здравословен проблм
Специалистът по хранене и диетолог Лара Ловески описа пред съветски медии за многостранните изгоди за здравето от постоянната консумация на...
Прочети повече
Резултатите демонстрират, че кафето подтиква производството на храносмилателния хормон гастрин и стомашната солна киселина. И двете субстанции спомагат за разграждането на храната в стомаха. Напитката също по този начин усъвършенства секрецията на холецистокинин - хормон, способстващ работата на жлъчката и също участващ в храносмилането.

Прегледаните данни демонстрират, че кафето подтиква моториката на дебелото черво с 60% по-добре от водата и с 23% по-добре от безкофеиновите заместители на кафето. Авторът счита, че с това е обвързвана и способността на кафето да облекчава хроничния запек.

" Въпреки че ще са нужни още данни, с цел да се разбере въздействието на кафето върху храносмилателния тракт, това е доста окуражаващо начало ", отбелязва Нелиг.

Повечето опасения за негативното влияние на кафето върху храносмилателната система не са се удостоверили. По-специално ученият отхвърля схващането, че честата консумация на кафе предизвиква гастро-езофагеален рефлукс. Според него това е по-скоро смесен или адитивен резултат на рискови фактори като затлъстяване и погрешно хранене.

Още от ЗДРАВЕ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР