Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК)

...
Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК)
Коментари Харесай

Предвижда се двойно увеличаване на ТЕЛК – от 70 на над 150

Предвижда се двойно увеличение на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) – от 70 те ще станат над 150. Това заяви при чуването ѝ в Народното събрание, поискано от ПГ на ГЕРБ-СДС, шефът на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) Ани Александрова.

Тя изясни, че е взела участие в работна група за смяна в правилника за устройството и организацията на работата на органите на здравната експертиза и районните картотеки на здравната експертиза. Има няколко цели , акцентира Александрова, измежду които е редуциране на периода за изговаряне на органите на здравната експертиза при оценката на трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, респективно съблюдаване на тримесечния законов период от подаване на декларацията, надлежно от обжалване. Това щяло да бъде реализирано точно с увеличение броя на ТЕЛК. 

С измененията в правилника ще се стигне и до редуциране на периода за изговаряне посредством ограничение опцията НЕЛК да анулира и връща експертните решения за ново разглеждане до веднъж – т.е. няма да има второ обжалване пред НЕЛК, а при постъпване на втора тъжба би трябвало да се произнася всъщност с дефинитивно решение, сподели шефът на НЕЛК.

Тя добави и че равномерното систематизиране на случаите сред ТЕЛК в страната посредством осведомителната система, в която се обработва базата данни за лицата с увреждания, също ще способства за понижаване на забавянето в експертизата . Предвижда се унищожаване на клиничния обзор на лицата от ТЕЛК, той ще остане единствено за тези, които са в тежко здравословно положение, лежащо заболели на едно място и не могат да правят нужните проучвания и съвещания.

Цел е също и да се улеснят страните, които имат обвързване да изпращат експертните решения на заинтригуваните страни, посредством обезпечаване на електронен метод за съобщаване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК - нещо, което, по думите на Ани Александрова, досега не е правено. 

Сред дилемите е и обезпечаване на пълноценна и справедлива оценка на работоспособността, типа и степента на увреждане въз основа на цялата налична информация за здравословното положение на лицето и понижаване на случаите, при които ТЕЛК изисква спомагателни проучвания и съвещания в хода на процедурите по експертизата.

Александрова подчертава и върху реализиране на по-добра осведоменост и бистрота посредством своевременното известяван на лицата за плануваната дата, на която ще се преглеждат документите от ТЕЛК.

Ани Александрова обърна внимание и на по-категорична ангажираност и отговорност на ТЕЛК да изпълнят дадените от НЕЛК инструкции за премахване на позволени неточности и пропуски в решението на ТЕЛК, когато то е обжалвано посредством установяване на това обвързване в обсега и отговорностите на ръководителите на ТЕЛК. Намаляването на административната тежест, както за жителите, усъвършенстване работата на администрациите и организациите, и понижаване времето за даване на административните услуги ще бъде реализирано посредством обмена на данни през системата за продан на справочна и удостоверителна информация - RegiX, поддържана от Министерството на електронното ръководство, осведоми шефът на НЕЛК

Концептуалната смяна в модела на здравната експертиза, заложена в националната здравна тактика 2021-2030 година и националните здравни стратегии, се показва в изместване на акцента от оценяване на уврежданията към равнището на човешкото здраве и действие, представяйки опцията всеки човек да може да преживее избрана степен на увреждане. Фокусът  се измества от повода към резултата, следвайки правилото на рехабилитация и интеграция и връщане на пазара на труда, изясни Ани Александрова. Подобен метод, по думите ѝ, предопределя нуждата от понижаване на инвалидността чрез ранна и продължителна във времето рехабилитация и трудотерапия до оптималното допустимо равнище на възвърната продуктивност.

Пациентите с хронични болести и хората, които неофициално се грижат за тях, се сблъскват с доста компликации при достъпа до и оставане на работа , регистрира още Александрова. Основните лостове за обществената интеграция на хората с увреждания са ТЕЛК с контролиращата функционалност на НЕЛК.  За да се преодолеят проблемите, е належащо вероятността за развиване на системата на експертизата, на работоспособността, да следва европейския принцип на рехабилитация, интеграция и връщане на пазара на труда вместо инвалидна пенсия, сподели шефът на НЕЛК. Особено внимание, съгласно нея,  трябва да се отдели на превъзмогване на стигматизацията и недопускане на дискриминация заради принадлежност към уязвими групи в процеса на даване на здравни услуги.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР