Предвид нарастващите престъпления от страна на Анкара в разширения регион,

...
Предвид нарастващите престъпления от страна на Анкара в разширения регион,
Коментари Харесай

Атина с твърди стъпки за изолиране на Турция от световната сцена

Предвид възходящите закононарушения от страна на Анкара в разширения район, Атина възнамерява поредност от начинания, ориентирани към уединяване на Турция на интернационалната сцена и блян да анулира турско-либийското морско гранично съглашение, което оспорва суверенитета на Гърция, написа „ Катимерини “.
Очаква се министър председателят Кириакос Мицотакис да изрази загрижеността на Гърция по отношение на съглашението и нарушаванията на Турция в Източното Средиземноморие на срещата на върха на водачите на Европейския съюз тази седмица.
Целта на Гърция е заключенията на срещата да включват отпратка към турските дейности. Следващата стъпка за Атина е да подаде публична тъжба по отношение на съглашението Турция-Либия до Организацията на обединените народи. (Анкара изпрати меморандума за съгласие до Организация на обединените нации в събота).
Тактиката на Турция към този момент е наказана от Съединените щати, Европейски Съюз, Русия, Израел и Египет, а Атина има предпочитание да построи интернационална поддръжка по този случай.
Междувременно вероятностите за гръцко-турските връзки са неразбираеми, както се допуска от диалозите на Мицотакис с президента Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО в Лондон предходната седмица.
Мицотакис сподели на Ердоган, че договорката на Турция с Либия е „ жестоко нарушаване на правата на Гърция “ и че нито той, нито Европейски Съюз ще го одобряват.
Обхватът на желанията на Анкара евентуално ще влезе в центъра на вниманието не по-късно от януари, когато се планува проучвателен транспортен съд под френски байрак да стартира изследване сред Югозападнен Крит и Източен Родос.
В Атина има опасения по отношение на възможна интервенция на Анкара и изпращането от нея на проучвателен транспортен съд на изток от Крит или на юг от Родос или Кастелоризо, което би оспорило директно суверенните права на Гърция и нейния континентален шелф.
Атина дефинира съглашението сред Турция и Либия като нелегално и " неуместно ", защото пренебрегва наличието на Крит сред бреговите линии на двете страни.
Перспективите за съглашението към този момент са нестабилни. Въпреки че е утвърдено от турския парламент, то не е утвърдено от Народното събрание на Либия, чийто водач Агила Салех Иса е еднакъв по пълномощия с конкурентната военна мощ, ръководена от Халифа Хафтар.
Иса ще бъде в Атина в четвъртък и се чака да подчертае опълчването си на договорката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР