Предвид многото сигнали и жалби на граждани и бизнеса заради

...
Предвид многото сигнали и жалби на граждани и бизнеса заради
Коментари Харесай

Община Русе излезе със становище относно разкопаните улици заради водния проект

Предвид многото сигнали и тъжби на жители и бизнеса поради продължителните и затрудняващи придвижването изкопни действия на ВиК-Русе в елементи от града и кварталите „ Средна Кула “ и „ Долапите “, Община Русе уведомява жителите, че поддържа постоянна връзка с водоснабдителното сдружение с искане за реализиране на по-строг надзор във връзка с строителния контрол

По този мотив през последните месеци кметът Пенчо Милков и заместниците му Димитър Недев и Магдалина Илиева предизвикаха редица срещи с представители на ВиК-Русе, на които сложиха остро въпроса за нуждата от съблюдаване на периодите за краткотрайна организация на придвижването, качеството при осъществяване на строителните обекти, както и за опазване чистотата и целостта на инфраструктурата към тях. Въпреки че Община Русе не е възложител на плановете, тя ангажира ВиК инженер, който е в непрекъсната връзка с сдружението по отношение на качеството и организацията на дейностите по така наречен воден цикъл.

„ Проектът, който се осъществя сега, е извънредно важен за града за десетилетия напред, само че той би трябвало да бъде съгласуван и с живота на жителите, тяхното улеснение и естествените благоприятни условия за напредване “, съобщи кметът Пенчо Милков.

Регулярните инспекции от всички дирекции и отдели в Община Русе, които имат отношение към строително-ремонтните действия на ВиК-Русе, не престават да се реализират всекидневно, като по този метод локалната администрация декларира за следващ път решимостта си да управлява дейностите по водния цикъл съгласно нормативно предоставените ѝ благоприятни условия. До този миг са наложени редица актове от чиновници на отдел „ Екология “ за замърсяване на улици и тротоари и заличаване на тревните площи при разкопаванията.

По отношение възобновяване на пътната настилка чиновниците от отдел „ Строителен надзор “ не биха могли да наложат наказания, до момента в който ремонтните работи не са завършили. От ВиК осведомят, че през последните няколко месеца няма приключени обекти по водния цикъл в града главно поради забавяния в доставката на строителни материали и неподходящи метеорологични условия.

Ръководството на Община Русе не смята, че качеството на възобновените настилки до този миг е задоволително, заради което поддържа връзка с районното министерство за отпущането на целеви средства за цялостното асфалтиране на засегнатите улици. По закон водоснабдителното сдружение е задължено да възвърне единствено част от пътните настилки, в случай че изкопните действия обгръщат под 50% от площта им, а в огромната си част те попадат в тази категория. В другия случай – при нарушение целостта на пътното платно над 50%, ВиК е длъжна да възвърне настилката напълно, само че строително-ремонтите действия по този индикатор са необичайност.

По отношение на изкопните действия в кв. „ Средна кула “ и „ Долапите “, които стартираха през март 2021 година, декларираните периоди предвиждаха те да приключат до лятото на тази година. Поради редица аргументи, свързани с вътрешноикономическата и външнополитическата конюнктура, завършването на плана на ВиК-Русе се отсрочва за началото на есента, което в допълнение усложнява напредването на жителите в този регион и поражда основателно напрежение от тяхна страна. В тази връзка през последните месеци кметът Пенчо Милков настоя неведнъж пред шефа на сдружението тези действия да бъдат изпълнени в оптимално бърз период, както и прилежащата инфраструктура да бъде възобновена съгласно условията.

Друг аспект от огромния план е затрудненият трафик в града и кв. „ Средна кула “. Към общинския отдел „ Транспорт “ регулярно постъпват претенции от ВиК-Русе за доста удължение на периода на краткотрайната организация на придвижване (ВОД), само че по разпореждане на зам.-кмета по комунални действия Димитър Недев и поради отправените от него рецензии по този въпрос, общинските чиновници издават така наречен ВОБД за оптимално къси интервали.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР