Предупреждения за цунами бяха издадени за голяма част от тихоокеанския

...
Предупреждения за цунами бяха издадени за голяма част от тихоокеанския
Коментари Харесай

Подводен вулкан изригна край Тонга и предизвика цунами

Предупреждения за цунами бяха издадени за огромна част от тихоокеанския район, откакто край крайбрежията на кралство Тонга изригна подводен вулкан, съобщи ДПА.  Изригването на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай провокира цунами в Тонга . Местни медии на островния архипелаг оповестиха за огромни приливни талази, които са наводнили имущество, както и за сипеща се от небето пепел и спиране на телефонните връзки, само че към късната вечер локално време размерът на разрушенията към момента не беше явен.

Властите в тихоокеанския район, в това число в Самоа, Фиджи и Нова Зеландия издадоха предизвестия за цунами и предизвестиха хората да заобикалят крайбрежните региони поради вероятни мощни и необикновени течения и непредсказуеми приливни талази.



" Хората, които са във или към морето би трябвало да се отдалечат от водата, плажовете и крайбрежните региони, както и от пристанищата, реките и устията ", предизвести новозеландската Национална работа за реакция при бедствия и повреди.

Вулканът се намира на към 2000 км на североизток от Нова Зеландия.

Новозеландската Метеорологична работа заяви, че приборите й са засекли покачване на налягането в резултат на изригването. В обществените мрежи новозеландците разказваха, че са чули изригването.

Вулканът изригнал и през вчерашния ден, когато са засечени дребни талази на цунами от порядъка на 30 сантиметра, заяви Метеорологичната работа на Тонга.
Вулканът изригваше с спирания и в края на декември, само че вчерашното изригване беше минимум седем пъти по-силно от предходното, съобщи Геофизичният институт на Тонга. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР