Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на

...
Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов: Очаквам през май още по-зловеща статистика

Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождение на ограниченията ще увеличи броя на инфектираните и постъпващите в болница през април, тъй че да оставим всевъзможни илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят. Това сподели пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет, който функционираше към НОЩ при започване на пандемията.

„ Още към 7 май ще забележим злокобната статистика дневно в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко положение, а 30 на 100 в извънредно тежки сериозни пневмонии. Защото всекидневно в този момент умират над 100 души… Британският вариант е по-инфекциозен и провокира по-тежка пневмония. Две са значимите предпоставки за постъпване в болница в този момент - този нов вариант и заразяването от него на по-млади хора “, разясни проф. Костов.

По думите му не се следят тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, само че реинфекции има в целия свят. " Но последните данни сочат, че доста по-малкък % от имунизираните заболяват от ковид ", разясни проф. Костов в " Преди всички ".

Според него имунизационният проект върви безредно и постепенно. Получаваме по-малко от 15 на 100 население с имунитет, а гоним 60-70% групов имунитет, което при този ритъм на имунизация надали ще успеем, тъй като вирусът е пред нас, сподели експертът.

" Не знам по какъв начин в близко време ще достигнем най-малко над 25%-30 % стаден имунитет, като имате поради, че даже 70% групов имунитет се приказва в този момент, че няма да е задоволителен, с цел да се реализира преодоляване на пандемията. Моите прогнози са, че скоро няма да излезем от тази въртележка и вирусът ще продължи да циркулира измежду нас под разнообразни форми ", уточни проф. Костов.

" Имаме работа с необикновен вирус, който има психопатогенно деяние и след преболедуване, " изясни експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР