Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови

...
Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови
Коментари Харесай

Предстои промяна, която засяга ТЕЛК решенията

Предстои значима обществена смяна, която визира ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне условието в комисиите да работят лекари по всички типове специалности, предава NOVA.
Заради болесттите си Красимира е със 75% понижена продуктивност. Една от диагнозите й е астма,което постанова наложителното наличие на белодробен експерт при явяване пред ТЕЛК комисия.
„ В деня, в който съм на ТЕЛК, в случай че там не е белодробната лекарка, ме викат още един път. Така очаквам няколко дни. Случвало ми се е и седмица да чакам”, споделя Красимира Кръстева.
Проблемът идва от дефицита на експерти в цялата страна, а Монтана не прави изключение. „ Аз нямам доверие някой да пристигна да работи в ТЕЛК-овете, тъй като работата е доста, а заплащането е доста малко”, разяснява доктор Никола Петров.
За кадровия недостиг в системата на здравната експертиза признават и здравните управляващи. „ Лекарите експерти в България са извънредно малцина и на практика няма по какъв начин да бъдат обезпечени в ТЕЛК съставите”, показва доктор Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински действия " в Министерството на здравеопазването.
Затова от следващата година ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без експерти по съответното заболяване. „ С опция за заменяемост, тъй че да създадем по-голяма гъвкавост”, споделя още тя.
Лекари от ТЕЛК обаче предизвестяват, че измененията ще доведат до нови проблеми. „ Трудности в обективизиране на оценката, защото ги няма тези експерти и това ще затрудни ли повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са експертите, толкоз по-обективна ще е оценката”, сподели Никола Петров.
От необективна оценка се тормози и Красимира. Жената се тревожи, че процентът й неработоспособност може да бъде понижен. „ Комисията не считам, че ще може да реши реално”, сподели тя.
От здравното министерство твърдят, че неналичието на тесни експерти няма да е в минус на пациентите. „ Няма по какъв начин това да докара ощетяване. На процедура, това, което би трябвало да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една цялостна и задоволително подробна здравна документация”, безапелационна е Цветолюба Генкова.
Промяната ще стане факт от януари следващата година, а упованията са времето за придобиване на експертно решение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР