Предстои технологична промяна във финансовия сектор. Биткойнът премина от мания

...
Коментари Харесай

Дигиталните валути, които имат значение

Предстои софтуерна смяна във финансовия бранш. Биткойнът мина от фикс идея на анархисти в капиталов актив с пазарна капитализация от 1 трлн. $, за който доста мениджъри на фондове упорстват, че принадлежи към всеки уравновесен капиталов портфейл. Милионите цифрови самостоятелни вложители се трансфораха в движеща мощ на Уолстрийт. PayPal има 392 млн. консуматори - знак, че Съединени американски щати настигат китайските колоси за цифрови заплащания. И въпреки всичко минимум видяното спиране на границата сред технологиите и финансите може да се окаже най-революционното: основаването на държавни цифрови валути, които нормално имат за цел да разрешат на хората да подават средства непосредствено в централна банка, заобикаляйки стандартните заемодатели.

Тези " държавни койни " са ново олицетворение на парите. Виртуалните валути дават обещание да създадат по-лесно финансирането, само че също по този начин да трансферират властта в бранша от обособените банки към страната, да трансформират геополитиката и да трансформират метода на систематизиране на капитала. Към концепцията би трябвало да подходим с оптимизъм и подозрение.
Съживяване на промишлеността
Преди към десетилетие, измежду останките на Lehman Brothers, Пол Волкър, някогашен шеф на Федералния запас, споделяше, че последната действителна иновация в банковия бранш е банкоматът. След рецесията промишлеността се съживи. Банките модернизираха своите ИТ инфраструктури. Предприемачите построиха пробен свят на " децентрализирани финанси ", в който биткойнът е най-известната валута и който съдържа голямо количество токени, бази с данни и канали, по които взаимодействат в друга степен с обичайните финанси. В същото време фирмите с финансови " платформи " към този момент имат над 3 милиарда клиенти, които употребяват електронни портфейли и приложения за заплащания. Наред с PayPal има и други компании като Ant Group, Grab и Mercado Pago, както и одобрени компании като Visa и други колоси от Силициевата котловина, които опипват почвата, като Фейсбук.

Цифрови валути, подкрепени от държавното управление или централните банки, са идната стъпка, само че те идват с риск, тъй като подобен ход би централизирал властта в страната, вместо да я популяризира посредством мрежи или да я дава на частни монополи. Идеята зад цифровите валутите е елементарна. Вместо да имате сметка в комерсиална банка, бихте предпочели да се разплащате непосредствено с централна банка посредством интерфейс, наподобяващ приложения като Alipay или Venmo. Вместо да пишете чекове или да плащате онлайн с карта, можете да употребявате евтините разплащателни канали на централната банка. И парите ви ще бъдат обезпечени от страната, а не от частна банка. Искате ли да си купите пица или да помогнете на опустошен брат или сестра? Няма потребност да се занимавате с прът центъра на Citigroup или да плащате такси на Mastercard:
Английската централна банка и Фед са на ваше разположение. Капитал - брой 19 Виртуалните валути може да създадат по-лесно финансирането, само че ще трансферират властта в бранша от обособените банки към страната и ще трансформират разпределението на капитала.
Тази трансформация на централните банки от аристократи в света на финансите към служащи звучи пресилено, само че е в ход. Над 50 от тях, които са в страни, създаващи по-голямата част от международния Брутният вътрешен продукт, изследват сферата на цифровите валути. Бахамите са издали цифрови пари. Китай пусна своя пилотен план за електронния юан до над 500 хиляди души. Европейски Съюз желае виртуално евро до 2025 година, Англия сътвори работна група, а международният финансов хегемон Съединени американски щати построява предполагаем електронен $.
Мотивацията - боязън от загуба на надзор
Една от мотивациите за държавните управления и централните банки е страхът от загуба на надзор. Днес централните банки употребяват пълномощията си, с цел да поддържат паричната политика. Ако заплащанията, депозитите и заемите мигрират от банките в частни цифрови сфери, централните банки ще се затруднят в допълнение в ръководството на икономическия цикъл и в инжектирането на средства в системата по време на рецесия. Частните мрежи без контрол могат да се трансфорат в " Див запад " от измами и нарушавания на поверителността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР