Предстои разширяване на разширената отговорност на производителите и въвеждане на

...
Предстои разширяване на разширената отговорност на производителите и въвеждане на
Коментари Харесай

Ще подобри ли новата „екотакса“ за камионите и автобусите управлението на отпадъците и чистотата на въздуха?


Предстои разширение на разширената отговорност на производителите и въвеждане на продуктови такси за категориите за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3,5 t (категории M2, M3, N2, N3 и G, според член 149 от Закона за придвижване по пътищата). За следващ път в страната се основава законодателство, което излиза отвън обсега на директивите на Европейски Съюз с претекст обезпечаване на по-голямо количество рециклируеми първични материали и тяхното преправяне в страната. Този извод не е подсилен с цифри и разбори, няма причини какви количества първични материали са „ напуснали “ страната и какви са загубите на националната промишленост от тези процеси. Няма разбор и на практиката от използването на разширената отговорност на производителите за леките коли, като се изключи че реализираме задачите на 100% и повече. Анализът следва да обгръща освен материалните, само че и финансовите потоци, които се образуват вследствие на законодателството по отпадъците и отговорността на производителите в бранша на излезлите от приложимост МПС.

Продуктовите такси се заплащат или на държавното Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), или на основаните посредством Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) организации по оползотворяване (ООп), които имат ангажимент да събират, оползотворяват и обезвреждат излезли от приложимост моторни транспортни средства (ИУМПС), каквото се чака от една разходоориентирана такса. Освен това, събраните и разкомплектовани коли на процедура са предмет на търговски покупко-продажби – за повторна приложимост на части или за първични материали на металургичната промишленост.

И в случай че платените към ПУДООС продуктови такси се употребяват за планове по околна среда, финансирани от предприятието (общо към 3 млн. лева годишно), няма никаква изясненост какво става с останалите средства, в размер на към 50-60 млн. лева годишно. А с новите такси за камионите и рейсовете, сумите към този момент ще възлизат на над 90 млн. лева годишно. Няма съображение да се счита, че с разширението на обсега на продуктовите такси за камиони и рейсове обстановката би се трансформирала – ще бъдат събрани в допълнение към 25 млн. лева, за които никой в страната не би могъл да каже по какъв начин ще се изразходват за задачите на по-доброто ръководство на отпадъците от ИУМПС.

В обществото са налице съществени подозрения, че съществуващата сега система съставлява капсулирана и картелна скица за източване на обществени средства и облагодетелстване на избрани пазарни субекти в ущърб на стопанската система на страната, потребителите и околната среда. До края на 2011 година в България действаха 14 организации по оползотворяване на ИУМПС. В резултат на естествени пазарни условия и конкурентна среда, през този интервал равнището на продуктовата такса за един автомобил (над 10 г.) варираше сред 30 лева и 50 лева След измененията в ЗУО през 2012 година на процедура остана една организация с господстващо пазарно състояние (над 80 % пазарен дял), а останалите регистрирани организации основават привидна конкурентна пазарна среда. По публични данни на Министерство на околната среда и водите, към сегашния миг единствено три организации имат позволение за оползотворяване на ИУМПС, а цената на услугата за най-масовите у нас коли (тези над 10 г.) при всички регистрирани организации е идентична - 275 лева Т.е. след 2012 година размерът на продуктовата такса се е нараснал над 6 пъти!

Относно разширената отговорност - тя се отнася за пускащите на пазара (производители и вносители) артикули, след използването на които се образуват всеобщо публикувани боклуци. Кой в страната пуска на пазара МПС и дължи продуктовата такса? Това следва да бъдат вносителите, само че на процедура таксата се заплаща от физическите лица и компании, при регистрацията им в КАТ. Практически, документът за платена такса е част от нужните условия за първична регистрация на автомобила. И всички лица (юридически и физически), регистриращи колите си, се оказват членове на организации по оползотворяване – може би към 100 хиляди. Не излиза наяве по какъв начин се управляват тези задължени лица. Съгласно отчетите на Изпълнителна агенция по околна среда, обобщаващи отчетите от организациите по оползотворяване, се подхващат ограничения за привличане на лицата, които пускат на пазара МПС в организациите, което е безсмислено на фона на практиката в страната.

Що се отнася до изказванието, че посредством новите такси ще бъдат лимитирани нездравословните излъчвания от моторни транспортни средства от категории М1, M2, M3, N1, N2, N3 и L и G, в реда на нещата е да се посочи, че е изцяло неправилно продуктовата такса да се назовава „ екотакса “, защото тя се отнася не до чистотата на атмосферния въздух, а до отпадъците от МПС. Понятието „ екотакса” е въведено в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), съгласно който (чл. 56а) „ (1) Лицата, притежаващи моторни транспортни средства, които посредством своето устройство, деяние или употребявано гориво предизвикват замърсяване на атмосферния въздух, нарушение на озоновия пласт и смяна в климата, заплащат еднократно при първа регистрация екотакса в размер и по ред, избрани с акт на Министерския съвет. (2) Екотаксата по алинея 1 постъпва в предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) “. Към сегашния миг, обаче, липсва акт на Министерския съвет в тази връзка, което прави наредбата на Закон за опазване на околната среда неприложима.

Практически в България липсва такса за МПС, която да е обвързвана със замърсяване на въздуха. Въздействието на МПС върху атмосферния въздух е отразено (неясно за какво!) в налога за МПС, който се заплаща годишно на общините. Той може да бъде понижен, ако съответното МПС е снабдено с каталитични устройства и подхожда на избрани екологични условия. Косвено ползвателите на МПС заплащат екотакса и посредством горивата, върху които такава е начислена.

Ако бъде прибавен член 56а/ЗООС, средствата ще бъдат насочвани за премахване на проблеми с качеството на въздуха и ще има опция за надзор от страна на обществото за успеваемостта на разноските. Потвърждение за последното е, че таксата за замърсяване ще се набира в обществена организация, а продуктовата такса (предназначена за отпадъци) се набира в частна. Освен това, таксата за замърсяване следва да отразява и качествата на горивните системи на товарните коли, както и да регистрира обстоятелството, че те с дребни изключения се движат отвън обитаемоте места.

И най-после, само че не на последно място, все още в страната към момента не действа надеждна осведомителна система, която да е транспарантна за обществеността и да дава задоволително данни за успеваемостта на разходваните средства за ръководството на отпадъците от ИУМПС. Националната осведомителна система за отпадъците по този начин и не беше пусната в употреба, въпреки и създадена, а данните, които се намират в Портала за отворени данни, на практика не дават опция за разбори и заключения. Данните не обгръщат календарни години, а избрани интервали от годините, не отразяват структурата на наредбите (МПС са веднъж по категории, различен път по марки, трети път по възраст и т.н.), което не убеждава задължените лица в полезността на платените от тях такси. Още по-слабо мотивиращ фактор са оповестените отчети на уеб страницата само че Изпълнителна агенция по околна среда и заповедите на Министерство на околната среда и водите за приемането на задачите за изпълнени – повече от официални и без никаква осведомителна стойност.

В умозаключение, няколко въпроса:
• Какво стои в основата на продуктовата такса – разноските за разкомплектоване, стимулиране покупката на по-нови коли или чистият въздух?
• Какъв е методът за образувана таксата – разходопокривен или приходосъбирателен?
• В какво се показва разширената отговорност на пускащия на пазара МПС, с изключение на в заплащането на такса и кой носи разширената отговорност на производителя в бранш МПС – производител/ вносител или крайният клиент? Ако системата за ИУМПС бъде приложена за пластмасовите опаковки, да вземем за пример, то крайният клиент няма да може да си купи лимонада, в случай че преди този момент не си е платил продуктовата такса.
• Какви стратегии са осъществени в бранш ИУМПС след 2012 година при събрани средногодишно 50 млн. лева, т.е. общо за интервала 250 млн. лева?

Досегашен обсег на продуктовите такси: Леки и лекотоварни коли (кат. L2, L2E, L4, L5, M1, N1)

Досегашен обсег на продуктовите такси : Леки и лекотоварни коли (кат. L2, L2E, L4, L5, M1, N1)

Възраст на автомобила

Нов

до 5 година

до 10 година

над 10 година

Всички

Новорегистрирани 2016 година (бр.)

18 567

5 692

24 109

106 351

154 719

Действаща продуктова такса (лв./бр.)

138

194

260

275



Приходи от настоящите такси (лв.)

4 392 422

1 892 997

10 745 726

50 136 900

67 168 044

Предложение за нова такса (лв./бр.)

125

194

290

310



Нови доходи (лв.)

3 978 643

1 892 997

11 985 617

56 517 960

74 375 217

Разлика в приходите при новите такси по отношение на досегашните (лв.)

-413 779

0

1 239 891

6 381 060

7 207 173

Разширяване на обсега : Автобуси и камиони (категории M2, M3, N2, N3)

Възраст

Нов

до 5 година

до 10 година

над 10 година

Всички

Новорегистрирани 2016 година (бр.)

3 730

1 817

3 351

4 322

13 220

Годишен доход от такси (лв.)

3 394 377

2 611 517

7 045 757

8 780 529

21 832 179

Дял (бр.)

28,2%

13,7%

25,4%

32,7%



Дял (сума)

15,5%

12,0%

32,3%

40,2%



Допълнителен доход от новите такси (общо за леки, лекотоварни, рейсове и камиони): 29 039 352 лева
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Table Normal " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ;}
Досегашен обсег на продуктовите такси : Леки и лекотоварни коли (кат. L2, L2E, L4, L5, M1, N1)

Възраст на автомобила

Нов

до 5 година

до 10 година

над 10 година

Всички

Новорегистрирани 2016 година (бр.)

18 567

5 692

24 109

106 351

154 719

Действаща продуктова такса (лв./бр.)

138

194

260

275



Приходи от настоящите такси (лв.)

4 392 422

1 892 997

10 745 726

50 136 900

67 168 044

Предложение за нова такса (лв./бр.)

125

194

290

310



Нови доходи (лв.)

3 978 643

1 892 997

11 985 617

56 517 960

74 375 217

Разлика в приходите при новите такси по отношение на досегашните (лв.)

-413 779

0

1 239 891

6 381 060

7 207 173

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР