Предстои оценка на българското европредседателство. Такава дадоха сутрешния блок на

...
Предстои оценка на българското европредседателство. Такава дадоха сутрешния блок на
Коментари Харесай

Рунд пореден: ГЕРБ и БСП пак в спор за европредседателството

Предстои оценка на българското европредседателство. Такава дадоха утринния блок на Нова телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ.
„ Успехът на едно председателство се показва освен в организирането на събития, а и в правенето на политики. Те се показват в основаването и използването на съответни документи”, на мнение е Йончева.
Точно в 9:00 часа Борисов ще има 10 минути, с цел да каже всичко за БГ европредседателството

Тя призна, че са били положени големи старания през тези шест месеца.
„ Оттук нататък би трябвало да покажем какво е реализирано и с какво животът на българина може да стане по-добър”, счита Елена Йончева.
По думите й тематиката за Западните Балкани е трябвало „ да бъде реанимирана” след признатата през 2003 година Солунска декларация.
„ Софийската декларация е оттегляне от нея по доста точки. В Софийската се приказва общо за европейска вероятност на Западните Балкани, до момента в който в Солунската – за европейско участие. Няма и финансов ангажимент в нея, нито в бюджета на Европейски Съюз за разширението му и влизането на Западните Балкани”, добави депутатът от Българска социалистическа партия.
„ 81% от българите оцениха работата на държавното управление по европредседателството като доста добра. Отлична е и оценката на Европейската комисия. Всички сътрудници в Брюксел и Страсбург споделят, че сме се справили отлично”, разяснява от своя страна Емил Радев.
Той посочи, че Македония е получила покана за участие в Европейски Съюз, а на другите страни е обещано увещание за европейското им бъдеще. Даден им е и тласък да вършат промени и да се приближат до европейските стандарти.
Радев показа нещо забавно за Зоран Заев и Македония

„ България е съумяла да контракти за програмния интервал 2021-2027 година повече пари, в сравнение с за предния”, разясни още Радев. Той регистрира и постигнатото по границата във връзка с миграцията.
Елена Йончева от своя страна разяснява, че след българското председателство Европа към този момент не е на две, а на доста скорости и това се случва за първи път.
„ Вече имаме девет страни, които построяват лични сили. Вижте какво става с Дъблинското съглашение. На процедура не успяхме да сближим позициите на страните от Вишеградската четворка дружно със средиземноморските страни”, сподели тя.
По думите на Емил Радев обаче натискът по външната ни граница с Турция е съвсем нулев.
„ Разбиха се ледовете, тъй като е значимо да осигурим продължение на съглашението за бежанците, които са в Турция и които са заплаха за националната ни сигурност, в случай че не са там. Направихме всичко допустимо разговорът ЕС-Турция да тръгне от точката на замръзване”, сподели евродепутатът.
Йончева още веднъж отвърна с думите, че нулевият напън е „ безспорен мит”. Според изявление на хърватския министър председател в Брюксел обстановката на българо-турската граница продължава да е сериозно. Дори Борисов е споделил, че сме пропуснали 60 000 мигранти през последните няколко години. Йончева подсети и че на границата камерите към момента не работят, с изключение на тези, които са покрай КПП-тата.
„ Преди няколко месеца комисия на Европейски Съюз сподели напълно друго. Виждайки граничното оборудване, споделиха „ Защо сте издигнали тази ограда?”. Оттук нататък бежанците не могат да стигнат до Европа. Видяха по какъв начин се работи – ограниченията на КПП-тата, камерите и патрулите. Ние успяхме да затворим Балканския маршрут”, съобщи Емил Радев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР